Най-големият урок в света

separator

Изграждането на отговорна личност с активна гражданаска позиция и ангажирана с глобалните проблеми на съвременния свят е един от основните приоритети на българското образование в наши дни.

Съобразно това учениците от ОУ „Стефан Караджа“ се включиха в международната инициатива на ООН, реализирана от Уницеф България в партньорство с Министерството на образованието и науката, с надслов: „Най-големият урок в света“. Ученици от трети „А“ и четвърти „А“ клас в часа на класа, проведен на 29.09.2015 година, се запознаха с новите Глобални цели за устойчиво развитие на света. На учениците бе прожектиран образователен филм, който по достъпен за тях начин ги запозна с основните проблеми на човечеството. Децата бяха въвлечени в разнообразни дейности, които провокираха тяхното мислене и въображение относно това с какво те биха могли да помогнат за справянето с тези проблеми. Гости бяха учениците от трети „Б“ клас, които по спонтатнен и естествен начин взеха участие в урока. По този начин се реализира една от задачите на инициативата – разпространение новите цели за устойчиво развитие и ангажирането на повече хора с бъдещето на нашата планета. Защото младите хора, нашите деца, ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години.

За мащабността и значението на мероприятието, в което се вкючи и училището ни, говорят фактите. Близо 500 милиона момичета и момчета на възраст между 7 и 19 години са научили за приетите на Общото събрание на ООН нови 17 глобални цели, които обхващат широк спектър от предизвикателства: от изкореняване на крайната бедност, през справяне с климатичните промени, до даване на възможността на всяко дете да получи качествено образование.

Нека заедно да вдъхновим младото поколение като започнем промяната от всяка класна стая и от самите нас!

 

 

 
   
Начало І Прием І История І За училището І Проекти І Настоятелство І Награди І Полезни връзки І Галерия
 
©2019 All rights reserved.
Дизайн и реализация: Искра Иванова