school@stefankaradja.com,

0879 973 383,

гр. Варна, ул. „Братя Бъкстон" №11

 

Новини

 


2023/2024


 


Надежднo Бъдеще с Програма "ВИА Пътна Безопасност"

Учениците от 3-ти клас в ОУ " Стефан Караджа" се включиха в интересна и образователна кампания по пътна безопасност, част от програмата "ВИА Пътна Безопасност". Инициативата беше проведена през месец февруари от доброволци на Българският младежки Червен кръст , които имаха за цел да развият у децата умения и познания, свързани с безопасното движение по пътищата.

Програмата предостави на нашите ученици ценни наставления относно правилата за безопасност на улицата, как да се държат като пешеходци и как да използват пътните платна по безопасен начин. В рамките на обучението бяха засегнати важни аспекти като правилно пресичане на пътя, използване на пешеходните пътеки и възможните опасности при игра на пътя.

Доброволците, които предоставиха обучението, се грижеха не само за предаването на теоретични познания, но и за практични упражнения, които учениците да приложат в реални ситуации. Така те се научиха да бъдат активни и внимателни участници в пътното движение.

В края на модула учениците ни получиха сертификат за участие в програмата и се срещнаха с инспектор от  Пътна полиция.

Надяваме се, че този вид обучение ще им помогне да развият отговорно поведение на улицата и ще ги подготви за безопасно и свободно придвижване в бъдеще. Благодарим на всички, които участваха в тази ценна инициатива за пътна безопасност.

 


 

Учениците от ОУ "Стефан Караджа" отбелязаха 151 години от гибелета на Васил Левски

 

Точно в 12 часа , ученичка от III б клас рецитира по радиоуредбата Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски".

Учениците от V и VI  клас се включиха за поредна година в  честването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата, организираното от  СУ "Св.Паисий Хилендарски" гр.Пловдив едновременното рецитиране на  стихотворението "Обесването на Васил Левски" от ученици I-XII клас.  

От 13.00ч. учениците от IV клас отдадоха почит с рецитал посветен на безсмъртието на Апостола пред своите гости - учениците от начален етап.

Апостоле, от теб се учим всички,

Апостоле, ти пример си за нас!

България за теб била е всичко,

България е всичко и за нас!


Чрез забавен демо урок на 14.02.2024,  ученици от трети клас създадоха своя компютърна игра.  Третокласниците научиха как програмирането и дигиталната грамотност могат да допринесат за бъдещия им успех. Урокът представи инструктор на  Logiscool Павел заедно с  г-н Цветан Атанасов, а гости бяха г-жа Ирена Митева, г-жа Свавена Атанасова и проф. Лесидренска.

Подробна информация за дейността на  Logiscool можете да откриете на сайта на Центъра  www.logiscool.com/bg/locations/varna.center

  

СЪОБЩЕНИЕ

КОЛЕДЕН ДУХ В

ОУ “СТЕФАН КАРАДЖА“ 2023г.

Уважаеми ученици, родители и учители,

Уведомявам Ви , че от проведените инициативите в периода 11-15.12. 2023 са събрани следните средства по опис :

Коледен базар – 1692,50лв. / хиляда шестстотин и деветдесет и два лв. и 0,81ст./ - сумата ще бъде изразходвана при организиране на училищни дейности / инициативи и празници/.

Благотворителна инициатива „ БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ 993,81лв./деветстотин деветдесет и три лв. и 0,81 ст./ преведени по банковата сметка на "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"

Благодарим на всички !

Председател на Обществения съвет:

/ Мариета Ковачева/

Директор:

/Ирена Митева/


 

 

 

 


Отлично представяне на талантливата  Катерина Дякова IV клас

 

и сертификати за високи творчески постижения на г-жа Нели Цветкова


 

Първокласниците от Арт работилница „Традиции и творчество“ с ръководител г-жа Диана Димитрова, представиха достойно училището си в РЕГИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО” 2023 г.  Мария Начкова Начева от 1 б клас бе отличена с първа награда в раздел „Картичка изработена с техника по желание“ в първа възрастова група.

Конкурсът има за цел приобщаване на подрастващите към християнските ценности и осмисляне на съдържанието на празника Рождество Христово, както и стимулиране творческите заложби на учениците. 

 
 

 

Коледа е вълшебство, което стопля сърцата на всички и сбъдва мечти!

Тази година учениците от II в клас с класен ръководител г-жа Г. Стоименова се включиха в инициативата „Подари коледна картичка на непознато дете“.  Партньори в това начинание са учениците от II  клас от ОУ „Христо Ботев“ в гр. Ахелой.

Преди да получат коледите си картичките, децата си размениха опознавателни писма, в които бяха разказали на своето непознато другарче за своите любими неща.


И през тази учебна година за пореден път се проведе спортен празник организиран от Община Варна- „Бързи и сръчни“ – Есен, който има за цел да популяризира активния и здравословен начин на живот сред учениците от I до  IV клас чрез спортни активности.

В състезанието взеха участие ученици от I, II, III и IV клас. Всички отбори се представиха достойно и бяха наградени с медали.Учениците от I и II клас се отличиха  с бързина и сръчност от останалите отбори в тяхната възрастова група и бяха наградени от организаторите с купи и награди.


Важно!

Всички училища в община Варна в понеделник (20 ноември 2023 г.) ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда заради възникналото бедствие. Решението на министъра на образованието и науката Галин Цоков е във връзка с обявеното от кмета на община Варна бедствено положение и решение на общинския щаб.

Подробна информация за организацията и графика на учебните часове са изпратени в ел. дневник и  създадените кл. стаи в Classroom.

 


 Ден на четенето в България

На 17 ноември 2023 г.  се състоя първият Ден на четенето – България. Учениците от I и IV клас при  ОУ" Стефан Кардаджа" също се включиха в инициативата, за да покажат на околните, че четенето създава възможности чрез четене на приказки в актовата зала. Всички получиха за подарък книгоразделител и лист, на който да нарисуват своя любим герой от приказка.

Инициативата се организира от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и от сдружение „Книги и четене“ с подкрепата на „Stiftung Lesen“ – Германия. Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, „Bookmark“ и „Площад Славейков“.

 

 


Ден на толерантността в училище

На 16.11. 2023 г учениците от IV А клас с класен ръководител г-жа Д. Иванова,  отбелязаха ден на толерантността. Предварително изработиха две табла, едното от които беше поставено на входа на училище, а другото в класната стая. В актовата зала се проведоха няколко игри по темата: „Аз мисля“, „Балони“, „Разплитане“,  „Световни поздрави“.

Учениците достигнаха до извода, че дори и някои хора да имат различно мнение от нашето, ние трябва да го уважаваме. Има и много неща по които си приличаме. Трябва да сме задружни, да се подкрепяме и помагаме. Доброто е в  нас и около нас. Просто трябва да отворим очите си, за да го видим, ушите си, за да го чуем, с устата си да изречем и сърце, за да го почувстваме!

Игра „ Световни поздрави“

Игра "Аз мисля“

Игра „Разплитане“


Карнавал

На 13.11.2023г. учениците от ЦДО-2б,в клас проведоха есенен карнавал, на който представиха своите оригинални костюми. Децата рецитираха стихотворения и пяха песни за есента, участваха активно във викторината на тема:"Промени в природата през есента", където компетентото жури от родители оцени техните знания и всички участници получиха награди.


Спортен празник "Бързи и сръчни" ЕСЕН 2023 -  7.11.2023

Класирането се подреди по следния начин : на четвърто място ОУ "Стефан Караджа", на трето СУ "Гео Милев", на второ място ОУ "Иван Вазов" и победите са II основно училище "Н.Й.Вапцаров".


1 ноември  

Скъпи гости

По случай Деня на народните будители, децата от III б група на ДГ Ян Бибиян гр. Варна поздравиха директора - госпожа Ирена Митева и част от учителите на ОУ "Стефан Караджа".

 

 

 


СПОРТЕН ПРАЗНИК И ПРОЕКТНИ ДЕЙНОСТИ

27.10.2023


1 клас -  доброволци от Българския младежки Червен кръст, представиха пред нашите първокласници  превантивни дейности по опазване живота и здравето - модул  Първа долекарска помощ "Хелфи"

 


Учениците от VI клас научиха, че има наказания за обида и клевета

Съдия Ивелина Владова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд се среща с деца от ОУ „Стефан Караджа“, като така бе дадено начало, през тази учебна година, на образователната програма на съда.

Тя цели формиране на правна грамотност и култура сред учениците, повишаване степента на спазване на законите и доверието в съда.

Съдията-лектор се срещна с шестокласници от ОУ „Стефан Караджа“ в техния „Час на класа“. Съдия Владова ги запозна с функциите и структурата на съдебната система и със спецификите на всяка инстанция. Децата научиха какво представляват гражданските спорове и под каква форма могат да участват в съдебно производство и да защитят правата си. Разбраха, че за обида, набедяване или клевета можеш да бъдеш съден, като за подобно поведение има наказание. Учениците посрещнаха с любопитство въпросите на магистрата могат ли да децата да притежават собственост, както и кой носи отговорност, ако кучето ни нанесе вреда на някого.

https://www.moreto.net


„Малки Великани“

На 24.10.2023г се проведе третото издание на националната верига ученически турнири по мини-волейбол „Малки Великани“ за ученици от V и VI клас.

ОУ “ Стефан Караджа“ участва с два отбора с ученици от VIа,VIб и VIв  клас. Нашите възпитаници завоюваха почeтното III място.

 


2023-1-BG01-KA122-SCH-000116423“Inclusive Education for all”, Erasmus +  

Обучителен курс на тема  „Приобщаващо образование за всички“ по проект Еразъм +, дейност К1, Училищно образование, Обучителна организация - CreateHub Полша

https://budnavarna.com


Даная Георгиева от IV а клас за трета поредна година спечели 1 място на фестивала на изкуствата "Приказка за теб". Тя се представи  с " На пързалката" Е. Багряна

 


Стартът на новият сезон по таекуон-до ITF продължи на силния международен турнир Словения Оупън2023, който се проведе от 13 до 15 октомври в град Жалец. След два дни изпълнени с емоции и множество майсторски изпълнения ученикът Никола Атанасов от 4 а клас  , завоюва първо място на спаринг и първо място на форма  при децата.

Браво и успех в следващите състезания!


ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА

През тази учебна година за пореден път се проведе Европейски ден на спорта.Той е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците,като се залага на забавлението  и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт,за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“.

В спортната инициатива се включиха  ученици от първи до седми клас. В програмата бяха заложени щафетни игри и волейболни мачове,използвайки активните пространства на обновената училищна площадка.

По случай Европейския ден на спорта наши гости бяха представители и доброволци към БЧК,които показаха различни упражнения и техники за укрепване на физическото здраве на учениците от 6Б клас.


 

26 септември е обявен за Европейски ден на езиците през 2001г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици.  Eзиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.

За поредна година ОУ "Стефан Караджа" отбеляза  Деня на европейските езици. Учениците от VIв клас се запознаха с държавите членки на Европейския съюз. Нарисуваха  техните флаговете и написаха наименованията на всяка страна на съответния език. След това изобретиха най-дългото знаме на общността. Децата се убедиха  в максимата, че езиците ни разделят, но и свързват по един уникален за съвремието ни начин!

Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

„Да знаеш друг език, е като да имаш втора душа“ - Карл Велики


Дни на безопасността на пътя 2023

За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16 – 22 септември 2023 г. Събитието е с мото „Остани жив, пази живота“ и се провежда под патронажа на Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Фокусът на инициативата е 20 септември – Ден без загинали на пътя.

Учениците от ОУ “Стефан Караджа“ активно се включиха в инициативата на Европейската мрежа на службата на Пътна полиция ROADPOL за организиране на Дни на безопасността на пътя между 16.09 и 22.09.

Днес  20.09.2023 г – Денят без загинали по пътя четвъртокласниците от училището проведоха състезание с велосипеди в двора на училището и изработиха табла.

 


Честита нова учебна година! Да е здрава, спокойна и носеща успехи!

На добър час!

 


Водосвет в училище

На 14 септември  отец Стоян извърши, изпълнен със сакрална символика ритуал - Водосвет на училището.

С извършването на този духовен акт, при който чрез освещаването на чиста вода със светлината на Божия Дух и приемането му с чисти сърца, ние стъпваме в нова реалност, ново начало, изпълваме се с вяра и надежда за бъдещето. Приемаме Божията благодат за здраве. Молим се за благоденствието на всички нас, нашите ученици, близки, на целия народ.


2022/2023


 

1 ЮНИ

Няма по-красиво,

по-безгрижно и щастливо

в този свят от детски смях!

Честит празник, мили деца!


СПОРТЕН ПРАЗНИК

31.05.2023

В организираните забавни и интересни игри и мачове учениците от ОУ “Стефан Караджа“ с настроение и спортен дух участваха и вложиха много старание и енергия в празника.

Игрите бяха проведени :

-IV-те и V-те класове-спортни площадки на стадион Спартак.

-VI –те и VII-те класове- физкултурен салон.

 

 


Ученици от ОУ " Стефан Караджа" се включиха в конкурса за рисунка "Черно море и неговите обитатели" , организиран по проект рамките на проект BRIDGE-BS от Институт по океанология – БАН гр. Варна. Поздравяваме участниците за високите успехи и им пожелаваме още много успехи!

По темата на конкурса - II ро място – МАЯ ШИПКОВА IV В КЛАС

За смесена техника  III то място – ГЕРГАНА ГОСПОДИНОВА IV В КЛАС

За въображение - II ро място – ЛЮБОСЛАВ ГЕОРГИЕВ IV А КЛАС и III то място – МИРОСЛАВ ЦОНЕВ IV В КЛАС

 


17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта

На 17 май тържествено, вълнуващо и напълно заслужено бе наградена г-жа Върбинка Димитрова - учител по ФВС за принос в развитието на ученическия спорт от г-н Кристиян Димитров - директор на дирекция " Спорт", Община Варна.

Гордеем се с всеотдайността и професионализмът на г-жа Димитрова и пожелаваме още високи постижения!


През месец април се проведе за поредна година пролетният кръг на състезанието "Математика без граници". Нашите ученици отново се представиха достойно.

Ученичката Симона Костадинова от 3 а клас  спечели  сребърен  медала. Гордеем се с всички участници и им пожелаваме все по-високи успехи.


ОУ "Стефан Караджа" - Варна празнува 88 години

Вече 88 години Основно училище „Стефан Караджа“-Варна  пръска  светлината  на знанието и с достойнство носи името на своя патрон. И до днес училището  съхранява живи възрожденските традиции и идеи. Училище със съвременен облик, развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на своите  ученици. 

Празникът на училището бе отбелязан на 11 май -  рождената дата на Стефан Караджа  с мероприятия, разкриващи многобройните таланти учениците  и поднасяне на цветя на паметника на героя. 

Ученици и учители  бяха тържествено поздравени от Директора на училището -госпожа Ирена Митева.

Постигнатото дава удовлетворение, гордост и вдъхновява учители и ученици да продължават достойния път.

Искаме да знаем, искаме да можем, искаме да успеем, за да продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята на нашето училище под мотото „Учим и творим“.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 


ПОБЕДИТЕЛИ В ДЕСЕТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 „Pearson Competition”

Състезанието се организира за десети път от издателство PEARSON България специално за членовете на Общността „Пиърсън училища в България”.

През месец  януари 2023 г. в ОУ „Стефан Караджа”- гр. Варна се проведе вътрешноучилищен кръг на Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition”. Участие взеха 44 ученици от IV – VII клас. Проверката на задачите се извърши от независими оценители. Радваме се да споделим новината за отличното представяне  и имената на класираните ученици за  национален  кръг на състезанието:

1 Кристияна Керанова 4в клас

2 Магдалена Костадинова 4в клас

3 Мирослав Маргаритов 4б клас

4 Божидара Стоянова 5а клас

5 Йоана Димитрова 5а клас

6 Валентин Ламбрев 7в клас

Поздравления заслужават и останалите наши участници в състезанието, които се представиха достойно и бяха много близо до националната класация.

Националният кръг на състезанието  се проведе на 18 март 2023 г. в изпитния център на РТЕ във Варна.

Кристияна Керанова 4в клас заслужено извоюва 3-то място.

Победителите от състезанието ще бъдат наградени на официална церемония, която ще се състои на 29 април 2023 г. в гр.София.

Всички участници  получиха Сертификат за участие.

Поздравления за успешното представяне!


Празник на буквите

На вълнуващи тържества учениците от 1 клас показаха пред много  гости и родители, че вече знаят всички букви и могат да четат и пишат.

Всички деца се справиха чудесно с поставените задачи.

Като награда за положения труд получиха  дългоочакваната читанка.

1 а клас

 

 

1 б клас

 

 

1 в клас

 

 


На 21.03.2023 г., се проведе спортен празник " Бързи и сръчни" Пролет 2023 с участието на  отбори от училища в Община Варна. Учениците  от III клас от ОУ "Стефан Караджа" показаха воля за победа и завоюваха почетното II място. Благодаря на всички за участието и проявения спортен дух!

 

 


Пролет 

 Пеят птички пъстрокрили, 
тръпне свежият листак,
със чадър от синя свила
руса пролет шета пак.

Спира над горите гъсти,
спира сред полята тя
и разтваря с тънки пръсти
най-сънливите цветя.

Дига гугличка и трепка
в луда радост всеки цвят
и по пъстрите му клепки
топли капчици блестят.

 Асен Разцветников


    Златин Димитров, ученик от II ”в” клас се класира на второ място във възрастова група – начален етап в конкурса за написване на есе на тема: „ Хората престават да мислят, когато престават да четат“ -Дени Дидро
      За своето представяне той получи грамота и награда от РУО-Варна.
      Конкурсът традиционно се провежда всяка учебна година и има за цел да даде възможност за самостоятелна  изява на творческите възможности на учениците и личностните им качества свързани с четенето и ученето, като възможност за житейска реализация. Да съдейства за осмисляне важността и значимостта на книгите и библиотеките в дигиталния свят.


  Учениците от VIв клас на ОУ "Стефан Караджа"- гр. Варна, участваха  в Национално ученическо онлайн предизвикателство по мини -волейбол "Малките великани". Видеата от всички участващи училища се монтират заедно, за да се създаде най-дългият волейболен пас, който може да се проследи на адрес:

https://www.malkivelikani.bg/

https://www.facebook.com/malkivelikani

За доброто си представяне, учениците получиха награди от организаторите!


Ден на розовата фланелка 2023

Световен ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда в последната сряда на февруари – през 2023 година е на 22 февруари

Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада преди 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.

 


В памет на Апостола

 

Ученици от над 300 училища в цялата страна и зад граница ще декламират едновременно днес стихотворението "Обесването на Васил Левски".

Националната инициатива се провежда за трета поредна година по идея на пловдивското СУ "Св. Паисий Хилендарски" и този път е посветена на 150 г. от гибелта на Апостола.


Общоградско поклонение, по повод 150 години от обесването на Васил Левски 19.02.2023

Уважаеми учители, ученици и родители

На 19.02.2023 ще се проведе общоградско поклонение, по повод 150 години от обесването на Васил Левски организирано от Община Варна. Каним всички Вас да се включат в поклонението. Представителите от ОУ " Стефан Караджа" гр. Варна ще се включат в 10.00ч.  от Трети лъч - шествие от ресторант " Хоризонт" по централната алея до паметника на Васил Левски.


В изпълнение на дейностите по Годишен план на РУО-Варна за учебната 2022/2023 г., утвърден със заповед № РД09-4686/26.09.2022 г. на министъра на образованието и науката и дейността по т. 9.2. Актуализиране на концепция за управление на взаимодействието между училищната общност и родителите – „Модерни учители и родители - и изпълнение на планираните дейности по Концепция за управление на взаимодействието между училищната общност и родителите – „Модерни учители и родители – партньорство между училище и семейство“ – актуализиране на политиките и плана за действие – приложено Ви, публикуваме видеоклип на тема „Разпознаване и реакция при насилие и нездравословни методи за отглеждане на децата“. Видеоклипът е разработен от СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Варна в рамките на плана на Концепция, за учебната 2022/2023 година. Видеоклипът по темата може да се гледа на следния линк:
https://drive.google.com/file/d/1Oy50NuaMawpfCDmyCjL9GBTb7w7koCnO/view?usp=sharing


В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА
 • Коледен базар с изненади за малки и големи с любов сътворени ! Организиран от Училищното настоятелство и Ученическия съвет при ОУ „ Стефан Караджа”- гр. Варна

19.XII.2022г. час: 10 20 до 16 00

20.XII.2022г. час: 8 00 до 16 00

място : фоайе , ет. 1

 • Добри гости Коледари ! За ученици I - IV клас

20. XII. 2022г. от 9 00 часа

място : фоайе , ет. 1

 • Коледно тържество “Живата традиция” За ученици V - VII клас

20. XII. 2022г. от 14 00 часа

място : Актова зала

покана


 

Конкурс "ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО И ПРОГРЕСЪТ"


Община - Варна, РУО - Варна и НАОП „Николай Коперник” организираха конкурс на тема „Електричеството и прогресът“, посветен на 125-годишнина от откриването на електрона.

Конкурсът стартира на 7 ноември 2022 г.  и бе посветен на 125-годишнината от откриването на електрона от Джоузеф Джон Томсън.
Цел на конкурса е да разкрие различните приложения на електрона - в електричеството, електрическите явления и електрическите устройства, да се покажат предимствата и недостатъците на постоянния и променливия електричен ток, на аналоговата и цифровата техника, както и перспективите за чист добив на енергия.
Със средствата на науката, изкуството, информационните технологии и моделизма учениците показаха своите знания, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на електричеството за благото на обществото.

Призьорите в конкурса „Електричеството и прогресът” категория " Видеоклип" 5-7 клас са нашите ученици : Виктория Георгиева 1 място , Стефан Тенев 2 място , Борис Георгиев 3 място. 

Горди сме с Вашето представяне!

 


 

Четенето е удоволствие ЦДО вторите класове


 Международен ден на толерантността

Във връзка с Деня на толерантността учениците от III A клас проведоха разговор и дискусия на тема „Аз и другите“, с подтеми „ Ние сме различни, ние си приличаме“, „ Кой може да ми бъде приятел?“, „ Проблем ли е различието?“. Учениците бяха разделени на два екипа. Единият от тях написа на лист по какво ние-хората си приличаме. Другият екип написа по какво се различаваме. Проведе се обобщаваща дискусия, че хората намират приятели по различни критерии, но важни са качествата и характера, а не външността.
Постави се  казус за „ различните деца“ и въпроси към него. Класът беше разделен на три екипа, който излъчва  говорител.
Включени бяха и игри: „ Импулс“ и „ Разплитане“.


„Заветът на нашите будители“ – конкурс по случай Денят на народните будители

„Заветът на нашите будители“ – това е мотото на конкурса, който обявявиха община Троян и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОбКБППМН). Ученичката  Сузана Филипова от 7 клас завоява 1 място в категория стихотворение. Със същото стихотворение спечели и II награда в конкурс " Народните будители и аз" на Община Хасково. Поздравления!


ПРИЯТЕЛИ С КНИГИТЕ

Интересни и вълнуващи бяха  за учениците от начален етап  първите инициативи по НП“Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 4 “Библиотеките като образователна среда“, проведени в новооткрития кът за четене в училище и съвместно с библиотеката към НЧ“ Отец Паисий 1934“-Варна.

Дейностите за реализиране на инициативите бяха изпълнени с усмивки, красота, геройства, чудеса, вълшебства  и мъдрост, лъхащи от страниците на книгите - новите  приятели на нашите малки ученици.

         


ЧЕРНОМОРСКА АКАДЕМИЯ ЗА СИГУРНОСТ

Програмата “Киберзащитници” за деца е създадена да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоз срещу деца в мрежата.

Целта е с помоща на разработени от водещи израелски специалисти съответни препоръки, както за децата, така и за техните родители, да се позволи на децата максимално безопасно да използват интернет и да се намалят случаите на тяхното нараняване в киберпространството.

Програмата в България е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019г. и от ноември 2021г. се осъществява в партньорство с Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел.

През месец октомври 2022 участие в обучителната програма взеха г-жа М. Георгиева и г-жа Надя Борисова.

Повече информация за програмата може да получите тук


Европейски ден на спорта

              През тази учебна година за пореден път се проведе Европейски ден на спорта.

             Европейския ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците,като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт,за да се повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник.

             По този повод учители и ученици от ОУ“Стефан Караджа“ гр.Варна проведоха организирани спортни прояви, както следва:

I-II клас-подвижни игри

III клас-игри с обръч и въже

IV-V клас-щафетни игри

VI клас-баскетбол

VII клас-волейбол


Европейски ден на езиците  2022

За поредна година на 26 септември ОУ "Стефан Караджа" отбеляза  Европейския ден на езиците. Празникът насърчава нашите ученици да изучават чужди езици и да се гордеят със своите езикови умения.

Забавлявайки се,  учениците  от IVв клас написаха своите любими думи на английски език и ги  залепиха на картата на Великобритания.  Учениците Vа и Vв клас участваха активно, като всеки подаде своята ръка за мир и в нея написа  името си и отговори на въпроса: Как се чувстваш?/ How do you feel?/ excited – развълнуван, happy – щастлив, surprised – изненадан, proud – горд, attractive – привлекателен и още много други.   Ентусиазирано учениците от VIIa клас откриваха богатството на европейските езици, като  отгатваха на какъв език е написана думата Здравей”, четоха по двойки диалог на немски език и  слушаха любима английска  песен.

Знанието е слънце, а за знаещия и можещия човек, слънцето грее по-ясно и за него няма затворени врати по пътя на широкия и необятен свят на възможностите.

Изучавайте чужди езици!


Честита нова учебна година! Да е здрава, спокойна и носеща успехи!
На добър час!

Уважаеми ученици и родители,

Тържествено откриване на учебната 2022/2023 година ще се състои на 15-ти септември 2022 г.  от 10:00 ч.  в двор на училището.

Училищният колектив на ОУ,, Стефан Караджа“ гр. Варна

подкрепя инициативата ,,Цветя от сърце“- подадена ръка, доброта, съпричастност.

Нашата подкрепа, благодарение на фондацията „Гората.бг“, ще бъде насочена конкретно към нуждаещи се семейства в село Богдан и село Кaравелово. Нека вместо букет цветя на 15 септември да дарим средства, за да помогнем на хора в беда.

Кампанията стартира от 15.09 до 16.09.2022 г.

БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДОБРОТАТА!

На 15.09 и 16.09.2022 кутията за дарения ще се намира на централния вход на училището, след което събраните средства ще бъдат преведени по сметката на фондацията в присъствието на родител - член на Обществения съвет!

Средствата могат да бъдат дарени  и тук:

С основание: ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ

Банков път: IBAN: BG74RZBB91551011840078

Титуляр: Фондация „Гората.бг“


2021/2022


Театралния фестивал "Приказка за теб"

Даная Георгиева от 2А клас спечели първо място на театралния фестивал "Приказка за теб"


Национален конкурс „Обичам те, море“

Четирима седмокласници - Виолета Диденко, Виктория Фокша, Никола Тимнев и Сияна Обретенова участваха в Националния конкурс „Обичам те, море“. С първа награда – грамота и златен медал е отличена Виолета Диденко от 7 В клас.

  


 „Един ден сред природата на България“

Седем ученици от трите седми класа взеха участие в литературен конкурс за разказ на тема „Един ден сред природата на България“, с грамота е отличена Ивет Иванова от 7 б клас


Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ 

Второ място Габриела Петрова 7в клас раздел  Изобразителното изкуство


,, За да има море и утре "

 Kонкурс за  детска рисунка на Военноморския музей. Спечелено
трето място Александър Цеков 5б клас


 IV Национален конкурс за детска рисунка и фотография „Шарено петле“

 Темата, по която тази година работиха участниците е „Странджа – през моя поглед“.  Заслужен диплом за III място на Преслав Дяков. 


В Националното състезание "Стъпала на знанието" по български език и литература взеха участие 17 ученици от седмите класове. Четири ученици с най-висок резултат от първите два кръга се класираха за финалното състезание и се представиха достойно. С максимален брой точки - 50 и на трите кръга е Виктория Атанасова от 7 Б клас. Отлични резултати постигнаха и Максим Кондов, Божидар Илиев и Александра Христова от 7 Б клас.

Специална грамота за отличното си представяне в състезанието "Стъпала на знанието" получи Виктория Атанасова от 7 Б клас.


Pearson Competition

В деветото национално състезание по английски език „Pearson Competition” участие взеха 24 деца от ОУ „ Стефан Караджа”. Благодарение на упорит труд и неуморно старание  пет  от учениците се класираха да участват в Националния кръг. При максимален брой 90 точки, в категория PTE Young learners, Firstwords:

Деян Грудев 4б клас  – 89т.

Николета Николаева 4в клас – 88т.

Алекс Грудев -5а клас– 86,50т.

Йоана Димитрова-4а клас– 83,50т.

При максимален брой 80точки, в категория Quickmarch:

Виктория Атанасова 7б клас – 77т.

Заслужено можем да наречем тези деца наша гордост!

 


Национален конкурс "Физика, физици и околна среда"

Гордост за нашето училище!
Ученици от 6 клас се класираха на престижни места в Национален конкурс "Физика, физици и околна среда":
Второ място - Сузана Филипова от 6Б клас
Трето място - Виктория Георгиева от 6В клас


Честит 24-ти май !

 

 

 


"Таланти от брега"

Ученици от седмите класове са включени като учредители на Младежки национален литературен форум. В рубриката "Таланти от брега" на вестник "Литература и общество"брой 2 (76) , май 2022  са публикувани творбите на Виктория Фокша 7 А клас, Габриела Петрова 7 В клас, Цветан Шипков, Ивет Иванова и Божидар Илиев от 7Б клас. Разказите на седмокласниците можете да прочетете на стр. 9 и 10. 

https://sbp.bg/wp-content/uploads/2022/05/LIO-br-%E2%84%96-2-76-2022-g..pdf


Ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр. Варна с престижни награди от ученическия конкурс "Най-старото злато и Варна днес"

Тринадесет ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр. Варна участваха в обявения конкурс на Община Варна съвместно с Археологически музей гр. Варна и ОДК гр.Варна посветен по случай 50 г. от откриването на Варненския халколитен некропол. Трима ученици на ОУ "Стефан Караджа" бяха класирани на водещи позииции в конкурса на раздел изобразително изкуство, първа възрастова група.

Ето и наградените ученици:

 • Александър Цеков Цеков - V-б клас - 1 място в конкурса на раздел изобразително изкуство
 • награди поощрение за Ивет Недкова Иванова и Сияна Стоянова Обретенова - ученички в VII-б клас

 

 

     

 

 Основно училище  ,,Стефан Караджа“- Варна отпразнува своя патронен   празник

Училище с 87-годишна история!

Училище с традиции, учители с призвание, ученици с бъдеще!

На 11 май 2022 г. учениците и учителите от Основно училище ,,Стефан Караджа“ – Варна по традиция отбелязаха патронния си празник.

11 май –ден неповторим и вълнуващ, ден , изпълнен с усмивки и веселие.

Стихове, песни и танци огласяха двора  на училището и създадоха празнична атмосфера.

Директорът на училището г-жа Ирена Митева поздрави всички с празника и пожела на ученицте да преодоляват с лекота всички трудности по пътя на знанието, а на своите колеги много здраве и професионални успехи.

Всички учители и ученици със заслужена гордост и удовлетворение от постигнатото завършиха своя празник с право българско хоро.

В деня на празника ученици от училището отдадоха почит на Стефан Караджа, като поднесоха цветя пред паметника му в центъра на град Варна и запазиха минута мълчание, прекланяйки глава пред подвига му, а след това се отправиха към Народната астрономическа обсерватория и планетариум ,,Николай Коперник“, където посетиха годишната изложба на учениците от училището. Тя предизвика много емоции и възхищение у всички – и деца, и родители. В празничния ден на възпитаниците на училището бе предоставена  възможност да полетят на  виртуална разходка из Вселената.

Следовници сме днес на Караджата

и горди ний сме със това,

че с името, живота и делата

към подвига остави той следа.

Нека училището ни бъде все така в сърцата ни- за  прекрасни и споделени мигове!

Нека продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята на нашето училище!

Честит празник, мило училище!

Честит празник на всички възпитаници и учители  на училището!


Държавното първенство - Българска Федерация по Таекуон-До ITF

 Никола Христов Атанасов от II в клас  - Републикански шампион по Таекуондо - I място 

 


Празник на буквите под надслов „ Ние вече сме грамотни“

Това тържество отбеляза успешния край на изучаването на основната книга за първокласника, а именно Букварът.
Празници много, но най-големият празник в първи клас е  Празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците могат  да заявят “Мога да чета и пиша“.

Букварът е златното ключе към знанието. Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и  дългия път на познанието. 

 


Международен ден на Земята


Спортен празник

Много усмивки и чудесно настроение донесе спортният празник на  нашето училище.

В организираните забавни и интересни  спортни  игри и мачове  учениците , завладени от състезателен дух, проявиха много енергия, ентусиазъм и истински се забавляваха.

Учениците от начален етап участваха и във великденска работилница, където  с много  въображение и талант боядисваха и декорираха шарени яйца.

Нашите ученици показаха, че са талантливи, бързи и сръчни, успешни и добри във всичко, което правят.

 

 


Девето национално състезание по английски език „Pearson Competition”

Издателство Pearson Longman организира за девети път Националното състезание по английски език Pearson Competition.  То цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити  Pearson Test of English, създавайки условия за  изграждане на критерии  за оценка на постигнатите резултати и развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат. Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален.

В  ОУ „ Стефан Караджа” гр. Варна, в първи кръг от състезанието участие взеха  24 деца от 4а, 4б, 4в, 5а, 6в, 7б. Участниците показаха солидни познания в сферата на чуждоезиковата подготовка. Пет ученици се класираха  да участват на 14.05.2022г във втори кръг -  национален: Йоана Димитрова-4а, Деян Грудев 4б, Николета Николаева 4в , Алекс Грудев  5а и Виктория Атанасова 7б клас. Специални поздравления заслужават и останалите наши участници в състезанието, които се представиха отлично и бяха много близо до националната класация. Само една точка не достигна на Димитър  Василев 4а и Николай Михайлов 4б  .

Всички участници ще получат сертификат за участие.


Ученици от II А клас с огромно желание и с чувство на съпричастност към проблемите на украинския народ се включиха в дарителска кампания под наслов "Ние подаваме ръка". Всяко дарение вече е в ръцете на украинските деца и техните родители, а от тях получихме благодарствено писмо. 


Четенето променя

По случай седмицата на детската книга в ОУ “Стефан Караджа“ се проведе инициатива „Дари книга- подари познание“. Целта на инициативата бе учениците да дарят нови или запазени книжки, с които да бъдат създадени кътове за четене в училище  и превръщането им в едни от най- желаните места за учениците.

Официалното откриване на  създадените три къта с дарени 583 нови и запазени книги от нашите ученици   се състоя на 24.03.22г. На откриването  бяха връчени грамоти и награди на  най-активните участници в инициативата. Официално наградени бяха и пет наши ученици участвали в конкурса за есе „Дали мишката ще изяде книжката, или мишката ще ни води към книжката“ организиран от РУО - Варна.

Желанието на ръковотството е тази инициатива да се превърне в ежегодно събитие с което да се подновява библиотечният фонд на училището , защото няма по- добър учител от книгата.

Благодарим за участието на всички наши ученици ! Продължавайте да откривате нови светове чрез книгите !

 
     

тук


 Медалисти на ОУ “Стефан Караджа”

Учениците Ая Фадлиева Фадлиева от II А клас и Фатих-Мерт Фадлиев от 4 а клас спечелиха III място-грамота и медал в зимния кръг на международното математическо състезание "Математика без граници"-2022 година.


ПЪРВИ МАРТ- ПРАЗНИКЪТ НА МАРТЕНИЧКИТЕ И ПРОЛЕТТА

В деня на един от най-любимите празници на малки и големи Баба Марта закичи всички ученици с мартенички в ОУ “Стефан Караджа“.

Мартеничките бяха изработени   с много желание и весело настроение от учениците от групите ЦДО в училището.

В деня на  празника учениците от 4а и 4в клас окичиха с мартенички  и доставиха огромна радост  на бъдещите първокласници от ДГ “Слънчева дъга“.


Всяка година в последната сряда на месец февруари учениците от ОУ “Стефан Караджа” отбелязват международния ден за борба с училищния тормоз - “Денят на розовата фланелка”. Нашите ученици подкрепиха световната инициатива и дойдоха в училище, облечени в розово, призовавайки всички към златното правило :”Постъпвай с другите така, както искаш те да постъпват с теб!” По този начин се присъединяват към гласа на милионите други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.


В Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата се включиха 16 ученици от 7 А клас на ОУ “Стефан Караджа” Варна с класен ръководител М. Тодорова. 

Точно в 12 часа ученици от училища в цялата страна едновременно изпълниха стихотворението  на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски". Инициативата даде възможност на много ученици да отдадат почит към паметта на Васил Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. 

https://149-levski.bg/ БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС


С  ентусиазъм четвъртокласниците  посрещнаха поставената проектна задача за търсене на информация за планетите и изработване на макет на Слънчевата система. Те сътвориха макети, табла и презентации, с които показаха нагледно разположението на осемте планети, кръжащи около Слънцето. Доказаха, че ученето чрез правене е ефективно, а знанията са трайни. Макетите на Слънчевата система учениците подредиха на изложба във фоайето на първия етаж .


За втора учебна година в училището ни се проведе литературен конкурс, посветен на Деня на народните будители. В него се включиха ученици от четвъртите, шестите и седмите класове. С есета и стихотворения учениците изразиха своята почит към будителите в миналото и днес. Много от тях споделиха, че виждат сред съвременните будители своите учители.  

След внимателна преценка на представените творби компетентно жури определи победителите.

І място

1.Радостин Пенев 7 А клас

2.Йоана Димитрова 4 А клас

ІІ място

1.Лора Панайотова 4 А клас

2.Габриела Желязкова 6 Б клас

3.Даниел Желев 7в клас

ІІІ място

 1.Силвия Янева от 7 В клас.

2.Ивайло Христов  4 В клас

3.Филип Филипов 6 Б клас

Поощрителни награди:

1.Кристиан  Костов 7 А клас

2.Стефания Златева 7 Б клас

 


Има празници в историята на българския народ, които заслужават особено признание и преклонение. Такъв е денят на народните будители. Ден, избран да покаже нашето уважение към големите българи, запазили през вековете своята гордост и памет, желание за свобода и собствен език.

В навечерието на 1 ноември, ученици от  ОУ „Стафан Караджа”  отправиха поздрав към деца, родители и учители, творци, деятели на културата и изкуството.


Отбелязване на Европейския ден на езиците в ОУ "Стефан Караджа" – Варна

European Day of Languages 2021: 20 years celebrating linguistic and cultural diversity

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Целта на празника е да се популяризира богатото езиково  и културно разнообразие в Европа и да се  насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

Изучаването на езици е от полза както за младите, така и за възрастните – човек никога не е твърде стар, за да научи език и да се наслади на възможностите, които се отварят пред него. Дори ако знаете само няколко думи от езика на страната, която посещавате, например за почивка, ще ви е много по-лесно да създадете нови приятелства и контакти. Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

По случай Европейския ден на езиците в ОУ "Стефан Караджа", ученици от IVб, Vа, Vв и VIв взеха активно участие, като изработиха своята учебна програма на английски език и написаха кой е техния любим предмет. Всички деца вложиха изключително старание и творчество. С труд, упорство и постоянство и достатъчно вложена енергия, децата биха постигнали успехите, за които те, техните родители и ние учителите се борим за реализация на техните мечти.

„Енергията и постоянството побеждават всичко“ - Бенджамин Франклин.

Благодарим Ви, че се включихте в отбелязването на  Европейския ден на езиците в нашето училище!

 

 


ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ 16 – 22 СЕПТЕМВРИ 2021 г.

От 16-22 септември за шеста поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция в дните от Европейската седмица на мобилността, като целта на Дните за безопасност на ROADPOL (известен преди като проект EDWARD) е да се намали броят на жертвите от трафика до нула поне за един ден.
Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. Главен координатор на проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“.
Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. На интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/, може да бъде намерена допълнително информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.
Мотото тази година, е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Всички учениците от училището активно участваха в организираните дейности и събития – КАК ДА СЕ ПРИДВИЖИМ БЕЗОПАСНО ДО УЧИЛИЩЕ?  АЗ ПОЗНАВАМ ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ!- с цел постигане на нула загинали при пътнотранспортни произшествия.


В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Паметник на Левски дари на Варна арменската общност в знак на признателност към българския народ. Дарението е израз на благодарност на арменците в България за гостоприемството на българския народ.

Ученици от училището поздравиха арменците за благородния акт и се преклониха пред светлата памет на Апостола, поднасяйки венец и цветя.

http://live.varna.bg


Европейски ден на спорта в училище е паневропейска инициатива. Главната цел на това събитие е да насърчава физическата активност на международно ниво и да включва колкото се може повече ученици и младежи, училища и организации.

По случая,учители и ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр.Варна проведоха организирани спортни прояви, както следва:

I и II клас: подвижни игри

II и III клас:игри с обръч и скачане на въже

IV клас: щафетни игри

V клас:народна топка

VI и VII клас: волейболни мачове

 https://www.bgbeactive.org/


15.09.2021г.

Молим родителите да осигурят лични предпазни средства на децата си и да се съобразят с противоепидемичните мерки на територията на училището.

Честит празник и на добър час!

Нека бъде здрава и успешна новата 2021-2022 учебна година!

Поздравителни адреси

ИВАН ПОРТНИХ КМЕТ НА ВАРНА

проф. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА    видеоприветствие

МАРИО СМЪРКОВ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ  НА ВАРНА

ДИРЕКЦИЯ "ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ"

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО гр.ВАРНА


2020/2021


Ученици от 6 А и от седмите класове участваха в Националния литературен конкурс „Обичам те, море“ за поезия и проза, организиран от Народно читалище „Васил Левски 1945“. Сред многобройни творби  на деца от цялата страна бяха отличени 3 талантливи момичета от седми клас. С втора награда - сребърен медал и диплом е отличена  Даниела Данаилова Пувкова от 7 А клас за есето „Сън“, трета награда -  бронзов медал и диплом получи Карина Василева Венкова от 7 Б клас за есето „Обичам те, море“ и трета награда – бронзов медал и диплом завоюва Александра Илиева Иванова от 7 Б клас за стихотворението „Обичам те, море“


Наша гордост е ученикът Максим Кондов от 6б клас, който спечели участие в Космическия и научен център за обучение Spase Camp Turkey, създаден по модел на NASA в гр.Измир, Турция.

Пожелаваме му нови творчески успехи!


 

НА ПРАЗНИК СВЕТЪЛ И ГОЛЯМ

АЗ КАЗВАМ –ВСИЧКИ БУКВИ ЗНАМ!

Първокласниците от ОУ “Стефан Караджа“ вече извървяха първите най-важни стъпки към необятния свят на знанието. Те гордо заявяват: “Ние вече сме грамотни!“ и с  лекота ще полетят по дългия път на познанието, защото буквите носят светлина.

Звучи празникът в душите, сърцето затуптява, а чувствата преливат... И озарени от духовното дело на светите братя, нашите любознателни малки ученици, с радост и вълнение поздравяват всички учители, ученици и родители с най- светлия български празник -24 май. Ден, в който се прекланяме пред магическата мощ на писаното слово, и пренасяме във вечността имената и славата на светите братя Кирил и Методий и тяхното величаво и родолюбиво дело.

Нека вървим след величавия химн на словото , да вземаме сила от тяхната сила, вяра от тяхната вяра, пламък от техния пламък!

Честит празник!


Програма за 24 май във Варна


 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 Уважаеми ученици, учители и родители, днес нашето училище отбелязва своя патронен празник. Талантите на основно училище "Стефан Караджа" поздравяват всички с подготвения от тях виртуален концерт.

Фотоизложба

Поздравителен адрес

Поздравителен адрес

 


 

22 април – Световен ден на Земята

Този четвъртък, 22 април, отбелязваме 51-то издание на Денят на Земята – ежегодно събитие, което се провежда, за да демонстрира подкрепа за опазването на околната среда. От 1970 г., годината на откриване на годишния Ден на Земята, датата 22 април служи като ден за стартиране на редица значителни утвърдителни глобални събития.

С благодарност, за креативната идея поздравяваме нашите ученички Никол Михова и Емануела Георгиева от III в клас за  изработването на  макет посветен на Световния ден.


Учениците на ОУ“Стефан Караджа“-Варна се радват на площадка по безопасност на движението, създадена с финансовата подкрепа на Фондация Тотал България.

Изградената площадка в училищния двор предоставя възможност учениците да се запознаят с правилата за движение по пътищата, да усвоят много нови знания и  да придобият умения, необходими в съвременната пътна обстановка.

Провеждането на обучението по БДП с практическа насоченост ще доведе до формиране на граждански компетентности и качества у учениците и занапрeд те ще демонстрират толерантно, отговорно и безопасно поведение като участници в пътното движение.


Участие в конкурси природни науки

Ученици от пети до седми клас, под ръководството на г-жа К.Илиева, взеха участие в различни конкурси свързани с природните науки, където завоюваха престижни награди. Поздравяваме всички учасници за успехите им. Гордеем се с вас!

 • Общински конкурс „60 год. от полета на Ю.Гагарин“: Първо място в направление“Авторско видео“ бе присъдено на Виктория Георгиева от VВ клас.; Първо място в направление“Научно съчинение/есе“ бе присъдено на Сузана Филипова от  VБ клас и поощрителна награда на Филип Филипов от VБ клас.; Грамоти на Божидара Борисова от VБ клас и Мирела Дякова от VВ клас в направление „Рисунки“.
   
 • Общински конкурс „Роботите в Космоса“: Грамота за участие в направление „Макет/модел“бе присъдена на Ивет Иванова от  VI Б клас

 • Конкурс за плакат на тема „Ценим водата“, организиран от Изпълнителната агенция по околна среда, във връзка със Световния ден на водата: Грамоти получиха Даниела Пувкова от VII А 

 • Втория национален конкурс с международно участие „Космонавтика 2021“: Грамоти получиха Валентин Ламбрев от VВ кл.- за компютърна игра и Даниела Пувкова от VIIА кл. за рисунка.


По традиция ученици от нашето училище с ръководител г-жа В. Димитрова  взеха участие в  58-та щафетна лекоатлетическа обиколка на Радио Варна, посветена на Националния празник на Република България-3 март. Отборът на момчетата завоюва трето място, а  отборът на момичетата –четвърто място. Най-малкият участник Александър Атанасов от IVа клас получи специална торта  от Радио Варна. Бели небесни мечти,

червени блестящи лъчи,

пролетно слънце изгрява –

ново начало ти обещава...

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


През месец декември 2020 година ученици от VІ А и VІІ Б клас взеха участие в Националния литературен конкурс на тема: „Един ден сред природата на България“, организиран от Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Ученици от групата за дейности по интереси „Знаем български език“ с ръководител М. Тодорова написаха своите разкази за срещите си с красотата на българската природа. С поощрителна награда беше отличена Елица Янева от VІ А клас, а грамоти за отлично представяне получиха Николай Маринов, Милица Николова от VІ А клас и Елена Дякова от VІІ Б клас.


Скъпи ученици,

Уважаеми родители и колеги!

Извървяхме "различната" 2020 година. Благодаря на всички за енергията, затова че всеки от Вас даде най-доброто от себе си!

На прага на 2021г. пристъпваме с увереност и очакване за по-добро!

Желая Ви светли празници, добри дела и ползотворни начинания!

Мирна, здрава и успешна 2021 година!

 

Ирена Митева 

Директор

ОУ " Стефан Караджа"


По случай 1 ноември-Ден на народните будители- в училището бе обявен литературен конкурс за написване на съчинение или стихотворение.

Резултати от конкурса:

І награда

Ралица Джукева 7 А клас

ІІ награда

Филип Филипов 5 Б клас

ІІІ награда

Йоана Димитрова 3 А клас

Поощрителни награди

Наталия Минева 3 А клас

Теодор Йорданов 4 А клас

Джо Елия 5 Б клас

Ванеса Димова 6 А клас

Ивайло Милушев 6 Б клас

Габриела Делчева 7 А клас

Всички участници бяха отличени с грамоти , а най-добрите от тях получиха и още награди.


 

Насърчаване на четенето

Учениците от I а и  Vа клас взеха активно участие в проект Насърчаване на четенето.

Партньори на проекта- община Варна, IIIОУ“Ангел Кънчев“ и ОУ“Черноризец Храбър“.

Учениците участваха в разнообразни дейности за насърчаване на интереса към четенето. Петокласниците посрещнаха с книжчица в ръка малките първокласници. Книгите провокираха въображението на учениците, накараха ги да мислят, обогатиха езика им и ги отведоха в един приказен свят на доброта, извисеност и красота.

https://www.varna.bg/bg/news/2315-ri-uchilishta-se-vklyuchiha-v-programa-za-priobshtavashto-obrazovanie-vav-Varna


“Седмица на програмирането”

Ученици от начален  етап ще влязат в забавния свят на кодовете по случай европейската седмица на програмирането този вторник в ОУ “Стефан Караджа”. Чрез серия забавни игри по време на часовете по компютърно моделиране.   Учениците ще се запознаят с начина, по който човекът комуникира с компютъра като влязат в ролята на програмисти и роботи.

Ежегодното октомврийско събитие #CodeWeek има за цел да запознае учениците от цяла Европа с ползите от развиването на изчислително мислене чрез игри и дейности свързани с програмирането, алгоритмите и роботиката.

 

 

 

 

 

 

 


 

Уважаеми родители, 

Във връзка с обедното хранене за учениците обхванати в целодневна организация на учебния ден за учебната 2020/2021 г., Ви уведомяваме, че  купони ще се продават на страничния вход на училището към ул. Кюстенджа от 7.30ч. до 8.30ч. на 18.09.2020г. и 21.09.2020г. за седмицата от 23.09.2020г. до 25.09.2020г., а за всяка следваща седмица- в четвъртък и петък  от 7.30ч. до 8.30ч. На сайта на училището ще бъде публикувано меню за седмицата за предварителна информация на родителите с оглед закупуване на купони за определени дни по Ваш избор.

Цена на купоните:

Основно ястие и десерт – 3,20 лева.

Храната ще се доставя в индивидуални съдове и прибори.

За дните 16, 17 , 18  и 21 септември няма осигурено обедно хранене.

От ръководството


Книга вместо букет за първия учебен ден

Нашите мили и умни пъвокласници се включиха в инициативата "Книга вместо букет за първия учебен ден".  В основата на акцията стои идеята на първия учебен ден учениците да занесат в училище нова книга. С този символичен акт децата не само  споделиха любимите си книги с новите си приятели и съученици, но и се превърнаха в своеобразни посланици на четенето.


Уважаеми родители,

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че през предстоящата учебна година училището ще работи с електронен дневник. В тази връзка предоставяме на Вашето внимание следните полезни връзки:

Връзка към електронен дневник

Указания за регистрация на родител

Указания за регистрация на ученик

Ръководство за програмата


Включете се в кампанията „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!”.

Нека заедно превърнем книгите в символ на началото на новата учебна година и в знак за любовта ни към четенето.


Правила за безопасен интернет


Варненското ОУ „Стефан Караджа" на 85 години - moreto.net

Основно училище "Стефан Караджа“ във Варна чества 85 години от създаването си - https://www.varna24.bg/


Поздравление от кмета на Община Варна - Иван Портних

Честит празник на всички възпитаници и преподаватели в ОУ "Стефан Караджа", които днес празнуват, макар и дистанционно, 85 години от откриването на училището и 180 г. от рождението на неговия патрон. Радвам се, че празниците се посрещат в обновена сграда, чийто ремонт завършихме миналата година, като част от проект, финансиран от ОП "Региони в растеж".

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди