school@stefankaradja.com,

0879 973 383,

гр. Варна, ул. „Братя Бъкстон" №11

 

Новини

 


2023/2024

„Написаното остава. Пиши правилно!“ 24 май  2024 година

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.

За  поредна година на 24 май (както и през периода 15-23.05.2024) малки и големи ученици от ОУ " Стефан Караджа" отново ще се включат като направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Подготвени са две диктовки. Едната диктовка е откъс от интервю с поетесата Мирела Иванова. Другата диктовка представя откъси от изказвания на поета Иван Теофилов. В текстовете са направени редакторски промени за целите на диктовката.

Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са описания на възможни грешки. Диктовките могат да бъдат изтеглени от следния адрес: Диктовка 1 | Диктовка 2.

Също така са достъпни в ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“:
Диктовка 1 | Диктовка 2.

За попълване на диктовките можете да използвате обикновен лист или дадените бланки, както и да направите свои или да украсите диктовките си с илюстрации: Бланка без редове | Бланка с редове

Присъединете се, когато и както решите: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно, а учителите следва а попълнят следния формуляр.

Очаквайте снимков материал от кампанията!

повече за кампанията: тук


Маратон Варна

На 12.05.2024 малките ни атлети от II б клас се включиха градски крос на 2 км. част от Маратон Варна 2024г.

През тази година емблематичното за града събитие бе съпътствано от уникален спортен празник с десетки демонстрации и томболи с награди.


Патронен празник

89 години

10 май 2024


БЧК - Варна отличи доброволци и активисти

Националният съвет на БЧК награди с Благодарствен диплом г-жа Ирена Митева директор на ОУ "Стефан Караджа" за активна подкрепа на дейстости на областната червенокръстка организация. 

Отличието е по повод 8 май - Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец и бе връчено от областния председател на организацията г-н Илия Раев.

Тази година мотото на Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец е „Пазим хуманността жива“. Празникът се отбелязва всяка година на 8 май - рождената дата на създателя на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан.


Открит интерактивен урок посветен на Деня на Земята

ОУ "Стефан Караджа" Варна организира интерактивен урок, посветен на Деня на Земята и опазването на околната среда. Този урок беше съчетание от забавни активности и образователни методи, предназначени да запознаят учениците от трети клас с важността на природата и начините, по които човекът може да спомогне за нейното опазване.

Под ръководството на класнте ръководители г-жа Атанасова, г-жа Мирчева и г-жа Иванова , учениците пристъпиха към различни дейности, целящи да ги научат за връзката между човека и природата.

В рамките на урока бяха разгледани и различни аспекти на опазването на околната среда, като рециклиране, намаляване на потреблението на енергия и вода, както и важността на биоразнообразието.

Участието на учениците беше впечатляващо. Те не само участваха активно във всички дейности, но и изразиха голям интерес и желание да научат повече за опазването на околната среда.

Този интерактивен урок по човек и природа не само помогна на учениците да разберат важността на природата и нейното опазване, но и ги вдъхнови да действат като активни защитници на околната среда. Такива събития са от съществено значение за образованието на бъдещите поколения и за създаването на по-светло бъдеще за нашата планета.


Успех на Арт работилница „Традиции и творчество“

В навечерието на най- светлия християнски празник първокласниците от Арт работилница „Традиции и творчество“ с ръководител Диана Димитрова участваха активно със свои творби в Регионалния конкурс „Възкресение Христово“  2024. Te представиха достойно класа и училището си в традиционния конкурс  организиран от ЦПЛР – ОДК Варна и завоюваха призови места в надпреварата с талантливите деца от много варненски училища. Ето ги и наградените в първа възрастова група - предучилищна група и първи клас:
 

Раздел „Картичка, изработена с техника по избор“

3 място: Любомир Любомиров Ялъмов - 1б

Поощрение: Виктория Калоянова Стоянова - 1б

Раздел “Великденска украса“

1 място: Борис Йонков Иванов - 1б

2 място: Християна Дианова Драгомирова - 1б

Поощрение: Лъчезар Ивайлов Петров - 1б

Раздел “Великденски писани яйца“

1 място: Илля Олексийович Кондратенко - 1б

2 място: Виктория Калоянова Стоянова - 1б

3 място: Архан Актан Алев  - 1б

Поощрение: Мария Начкова Начева - 1б

Поощрение: Християна Дианова Драгомирова- 1б

Поощрение: Любомир Любомиров Ялъмов - 1б

Поощрение: Лъчезар Ивайлов Петров - 1б

Пожелаваме на нашите талантливи деца още много творчески успехи!


 

Пролетно почистване

Под надслов "МИСЛИ ГЛОБАЛНО,ДЕЙСТВАЙ ЛОКАЛНО" протече кампанията за попочистване на Варна на 27 април. С учители, родители и ученици отново се включихме в почистването. Благодарим на всички, които се включиха в традиционната кампания за пролетно почистване и показаха добрия пример!


Втора мобилност по НП " Иновации в действие"

През периода от 25 до 27 април 2024 година се проведе втора мобилност по НП „ Иновации в действие“, през която бяха организирани редица събития и дейности в СУ „Св. Климент Охридски“ -гр. Дългопол.  Представени бяха  иновативни практики чрез въвеждане на LEGO Education в заниманията по интереси, с цел интегриране на учебно съдържание и осъществяване на междупредметни връзки.

 

отчет на мобилности

 


Успешна мобилност на ученици от ОУ "Стефан Караджа" по Национална програма "Иновации в действие"

Ученици  от IV а клас , г-жа Юлияна Кръстева – ЗДУД, г-жа Светлана Бъчварова –старши учител начален етап, г-жа Ваня Кателиева–старши учител начален етап, г-жа Донка Иванова –старши учител начален етап и г-жа  Ирена  Митева - директор имаха удоволствието да участват в мобилност по Националната програма "Иновации в действие" в периода 18.04.2024 до 20.04. 2024  с домакин Първо СУ „Свети Седмочисленици“ гр. Търговище , където придобиха ценен опит и познания в областта на науката и технологиите.

Участниците от нашето училище участваха в различни обучителни сесии и работилници, които позволиха тяхното активно включване в съвременните тенденции в образованието. Те се запознаха с нови технологии  и иновативни методи на обучение.

Събитието не само представляваше възможност за разширяване на знанията и уменията на нашите участници, но и ги вдъхнови да бъдат по-креативни и предприемчиви в учебения процес.

 


 

Учениците от ОУ "Стефан Караджа" включиха се в благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам"

ОУ „ Стефан Караджа“ се включи с ентусиазъм и ангажимент в благотворителната кампания "Аз вярвам и помагам", която цели да помогне на хора в нужда чрез събиране на пластмасови капачки, стотинки и парични дарения.

Предадените капачки и дарения бяха организирани от г-жа Славена Атанасова, класен ръководител на 3 а клас, заедно със ученици и техните родители. Техният ангажимент и усилия помогнаха да се направи значителен принос към благотворителната кампания.

Благодарение на участието нашето училище, допринесохме  възможността за подкрепа на каузите, за които се бори "Аз вярвам и помагам". С такива инициативи не само показваме солидарност с хората в нужда, но и учим учениците ни за важността на доброто дело и активната гражданска позиция.

Благодарим на всички, които допринесоха и се включиха в тази благородна кауза. Нека продължаваме да даваме обратно на общността и да създаваме положителна промяна в света около нас!

 


Единадесето национално състезание по английски език „Pearson Competition”

За поредна година нашето училище участва в състезанието по английски език „Pearson Competition”, което  се организира за единадесети път от издателство PEARSON България специално за членовете на Общността „Пиърсън училища в България”. То цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити на Pearson и да развие нагласа и умения за полагането им.

През месец януари проведохме  вътрешноучилищен кръг. Тридесет и четири ученици от IV-VII класове, разделени в категории по ниво на владеене на английски език, показаха своите знания и умения. Доказахме ,че усилията, които полагаме са възнаградени. Отлично се представиха 9 деца и получиха право да се явят на националния кръг на състезанието:

Мирела Труфчева 5а клас

Мирослав Маргаритов 5а клас

Виктор Георгиев 5а клас

Самуил Михайлов 5б клас

Ая Фадлиева 4а клас

Надежда Лорер 6а клас

Лора Панайотова 6а клас

Вихрен Върбанов 6в клас

Николай Михайлов 6б клас

Всички участници в състезанието  получиха сертификат за участие, а тези с най-високи резултати  бяха удостоени от ръководството на училището с предметни награди.

Желаем на всички участници дръзновение и успешни бъдещи изяви!

 „Да знаеш друг език означава да притежаваш втора душа.“ – Карл Велики

“To have another language is to possess a second soul.“ – Charlemagne

 


Среща с един вълнуващ автор

При голям интерес премина гостуването на Елена Владова в ОУ „Стефан Караджа“ гр.Варна. Инициативата беше по повод тринадесетото издание на кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на образованието и науката, целяща повишаване на интереса на децата към четенето и книгите.

Елена Владова е журналист, преводач (френски, английски) и автор, който пише за деца и възрастни. Автор е и на пиеси за куклен театър. Нейни книги са: „16 истории на Иванка Иванова“, „Нови 20 истории на Иванка Иванова”,  „Човекът, който въздишал”, „22 още по-нови истории на Иванка Иванова“, „Водното конче и гривнатаи др. В качеството си и на Монтесори педагог провежда ателиета за деца, свързани с творческо писане, езиково обучение съвместно с художници.

Владова представи пред учениците на училището книгата „Водното конче и гривната“, както и комикс книжката “Как Иванка Иванова мисли позитивно за Нова година“.

Срещата премина изключително бурно и весело. Авторката остана изключително възхитена от талантливите деца, които се оказа, че обичат не само да четат комикси, а и да създават сами такива.

Тя разкри пред огромната детска аудитория, че чрез своите произведения писателите разтварят сърцето и съзнанието си, откриват ни един по-различен свят, изпълнен с емоции и събития, които не бихме изпитали може би никога сами. Свят, в който именно мисълта би ни отвела на най-прекрасните места, би ни пренесла в друго измерение, би ни помогнала да осмислим собствения си живот по по-добър начин.

Такова „пътуване“ успяха да осъществят, чрез словото– учениците и учителите, присъстващи на срещата с писателката Елена Владова.


Гордост от успеха на Йоана Илиева в Националното състезание "Ключът на музиката" 2024

През м. март  2024 година, ученичката от 6-ти клас- Йоана Илиева  се отличи на националния кръг на състезанието "Ключът на музиката", проведен в гр. Пловдив. С нейните талант и усилия, Йоана не само достигна до този етап, но и получи грамота за отлично представяне.

Ръководител на Йоана по подготовка за състезанието е  г-жа Соня Стефанова - учител по музика. Нейната ангажираност и ентусиазъм не само подкрепиха Йоана, но и вдъхновиха учениците и колегите около нея.

ОУ "Стефан Караджа" продължава да се утвърждава като образователна институция, която не само обучава, но и вдъхновява своите ученици да постигат високи резултати и да развиват своят талант. 


Нови успехи в "Математика без граници"

Учениците от ОУ "Стефан Караджа" продължават да сияят със своите математически постижения, като представят училището си на национално ниво. В състезанието "Математика без граници" за сезон зима, нашите ученици се отличиха със сребърен и три бронзови медала.

Калоян Ганев  и Виктория Неделчева от II б клас спечелиха съответно сребърен и бронзов медал, демонстрирайки не само своите математически умения, но и ангажираността си към ученето. С усърдие те показаха, че възрастта не е пречка за постигане на високи резултати.

Симона Костадинова и Ая Фадлиева от IV а клас също се отличиха с бронзови медали в състезанието. Техният успех е доказателство за тяхната усърдна работа и способност да се справят с предизвикателствата в областта на математиката.

Поздравления към всички участници в състезанието "Математика без граници" за техните вълнуващи постижения!  


ПОХВАЛА

Изразявам най-голямото си възхищение към учениците:  Николай Василев, Памела и Яница Янакиеви от V б клас , които проявиха изключително високо ниво на отговорност и добродетел, като намериха и предадоха  портфейл с лични документи и парична наличност. Тяхната постъпка е пример за човешката доброта, която се превърнаха във вдъхновение за всички нас.

В свят, където често се подценява доброто поведение и честността, техният акт заслужава безкрайно признание и възхвала. Техните действия отразяват не само техните силни морални принципи, но и техния ангажимент към помагането на другите и към разбирателството.

Този акт на чиста доброта показва, че дори в света на младите хора все още има хора, които са готови да направят правилното нещо, дори когато никой не гледа. Техният пример следва да ни възпламени с вяра в доброто в човечеството и да ни насърчи да следваме техния път на честност и състрадание.

Благодаря ви за вашата доброта и честност!

Ирена Митева                                                                                 

Директор на ОУ „Стефан Караджа“ Варна

гр. Варна, 25.03.2024


ОТЛИЧЕН ПРИМЕР

В училището ни се появи ярка звезда  - Симона Костадинова от IV а клас, която се отличи с невероятни постижения на областен кръг на олимпиадата по математика за ученици от IV клас. Нейният уникален талант и ангажираност я изкараха на преден план, като я направиха една от най-бляскавите фигури в училищната общност.

Симона прояви изключителни умения и демонстрира ненадминат потенциал в математиката, като постигна максимален брой точки в областния кръг на Олимпиадата по математика. Това постижение не е само доказателство за нейната интелектуална способност, но и за нейната неуморна работа и посветеност към ученето.

Симона беше една от изключително малкото ученици, които успяха да се класират за националния кръг на Националната олимпиада "Знам и мога" за учебната 2023/2024 година. Този успех не е просто случаен; той е резултат от безкомпромисната й решителност, отдаденост и неуморна работа.

Симона Костадинова е символ на упоритост, настойчивост и амбиция. Тя ни доказва, че нито една цел не е недостижима, ако имаме страстта и ангажираността да работим усилено за нея. С удоволствие я подкрепяме и вярваме, че нейните бъдещи постижения ще бъдат още по-впечатляващи и вдъхновяващи за всички нас.


 Трета поредна Година:  Триумф в Ученическия конкурс за художествено слово "Моята България"

С вълнение и гордост отбелязваме, че Даная Георгиева от IV а  клас, участваща в Театралното училище „Палечко” при ОДК Варна, отново се класира на първо място в XXIII Ученическия конкурс за художествено слово "Моята България". Това е трета поредна година, в която младият талант ни впечатлява със своите дарби и въображение.

С уникалния си стил и изразителност, Даная Георгиева успя да превърне своите мисли и чувства в истинско литературно произведение, което впечатли журито на конкурса. 

Поздравления към Даная за неините невероятни постижения! Нейната сила на воля, творчески дух и усърдието с което работи, са вдъхновение за всички.


146 години свободна България!

С гордост ОУ " Стефан Караджа"  чества  146-годишнината от освобождението на България. Този важен момент от историята на нашата страна беше отбелязан с рецитал, изпълнен от талантливи ученици от 6 клас под ръководство на старши учител г-н Дубаз.

Учениците ни  изразиха своите умения и страст към българската история чрез стихотворения и текстове, които отразяват важните събития от този период.

3 март е символ на свобода и независимост за българския народ. През 1878 г. подписан е Санстефанският мирен договор, който слага край на Османската империя в България и възстановява българската държава след векове на чуждестранно владичество. Този ден означава борбата и жертвите на нашите предци, които се бориха за свобода и суверенитет.

Честването на 3 март е събитие, което обединява ученици, учители, родители и общността като цяло. Нека заедно отпразнуваме свободата, съхранявайки и уважавайки нашата история.


 „Баба Марта бързала, мартенички вързала...“

В групата за занимания по итереси  Арт работилница „Традиции и творчество“ - 1 б клас с ръководител Диана Димитрова, бе организирана работилничка за мартенички. С  желание и ентусиазъм се включиха деца, майки, татковци и баби. Заедно изработиха разнообразни модели мартенички, които подредиха в изложба.

Изложбата „Баба Марта бързала, мартенички вързала...“ може да се види във фоайето на училището.

 

Традицията на раздаване на мартенички на ученици: Споделяне на радост и добро

 

 

 

Учениците от 1б клас с класен ръководител Диана Димитрова също подкрепиха инициативата „Ден на розовата фланелка“. Те  облякоха розови фланелки в знак на толерантност и уважение към другия. Изработиха табло “Не на тормоза в училище“ и „Табло на приятелството“.  В часа на класа бе проведена дискусия, в която първокласниците ясно изразиха своята непримиримост към тормоза в училище и ангажимента на всеки един ученик за създаването на спокойна и подкрепяща среда.

 


Надежднo Бъдеще с Програма "ВИА Пътна Безопасност"

Учениците от 3-ти клас в ОУ " Стефан Караджа" се включиха в интересна и образователна кампания по пътна безопасност, част от програмата "ВИА Пътна Безопасност". Инициативата беше проведена през месец февруари от доброволци на Българският младежки Червен кръст , които имаха за цел да развият у децата умения и познания, свързани с безопасното движение по пътищата.

Програмата предостави на нашите ученици ценни наставления относно правилата за безопасност на улицата, как да се държат като пешеходци и как да използват пътните платна по безопасен начин. В рамките на обучението бяха засегнати важни аспекти като правилно пресичане на пътя, използване на пешеходните пътеки и възможните опасности при игра на пътя.

Доброволците, които предоставиха обучението, се грижеха не само за предаването на теоретични познания, но и за практични упражнения, които учениците да приложат в реални ситуации. Така те се научиха да бъдат активни и внимателни участници в пътното движение.

В края на модула учениците ни получиха сертификат за участие в програмата и се срещнаха с инспектор от  Пътна полиция.

Надяваме се, че този вид обучение ще им помогне да развият отговорно поведение на улицата и ще ги подготви за безопасно и свободно придвижване в бъдеще. Благодарим на всички, които участваха в тази ценна инициатива за пътна безопасност.

 


 

Учениците от ОУ "Стефан Караджа" отбелязаха 151 години от гибелета на Васил Левски

 

Точно в 12 часа , ученичка от III б клас рецитира по радиоуредбата Ботевото стихотворение "Обесването на Васил Левски".

Учениците от V и VI  клас се включиха за поредна година в  честването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата, организираното от  СУ "Св.Паисий Хилендарски" гр.Пловдив едновременното рецитиране на  стихотворението "Обесването на Васил Левски" от ученици I-XII клас.  

От 13.00ч. учениците от IV клас отдадоха почит с рецитал посветен на безсмъртието на Апостола пред своите гости - учениците от начален етап.

Апостоле, от теб се учим всички,

Апостоле, ти пример си за нас!

България за теб била е всичко,

България е всичко и за нас!


Чрез забавен демо урок на 14.02.2024,  ученици от трети клас създадоха своя компютърна игра.  Третокласниците научиха как програмирането и дигиталната грамотност могат да допринесат за бъдещия им успех. Урокът представи инструктор на  Logiscool Павел заедно с  г-н Цветан Атанасов, а гости бяха г-жа Ирена Митева, г-жа Свавена Атанасова и проф. Лесидренска.

Подробна информация за дейността на  Logiscool можете да откриете на сайта на Центъра  www.logiscool.com/bg/locations/varna.center

  

СЪОБЩЕНИЕ

КОЛЕДЕН ДУХ В

ОУ “СТЕФАН КАРАДЖА“ 2023г.

Уважаеми ученици, родители и учители,

Уведомявам Ви , че от проведените инициативите в периода 11-15.12. 2023 са събрани следните средства по опис :

Коледен базар – 1692,50лв. / хиляда шестстотин и деветдесет и два лв. и 0,81ст./ - сумата ще бъде изразходвана при организиране на училищни дейности / инициативи и празници/.

Благотворителна инициатива „ БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ 993,81лв./деветстотин деветдесет и три лв. и 0,81 ст./ преведени по банковата сметка на "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"

Благодарим на всички !

Председател на Обществения съвет:

/ Мариета Ковачева/

Директор:

/Ирена Митева/


 

 

 

 


Отлично представяне на талантливата  Катерина Дякова IV клас

 

и сертификати за високи творчески постижения на г-жа Нели Цветкова


 

Първокласниците от Арт работилница „Традиции и творчество“ с ръководител г-жа Диана Димитрова, представиха достойно училището си в РЕГИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО” 2023 г.  Мария Начкова Начева от 1 б клас бе отличена с първа награда в раздел „Картичка изработена с техника по желание“ в първа възрастова група.

Конкурсът има за цел приобщаване на подрастващите към християнските ценности и осмисляне на съдържанието на празника Рождество Христово, както и стимулиране творческите заложби на учениците. 

 
 

 

Коледа е вълшебство, което стопля сърцата на всички и сбъдва мечти!

Тази година учениците от II в клас с класен ръководител г-жа Г. Стоименова се включиха в инициативата „Подари коледна картичка на непознато дете“.  Партньори в това начинание са учениците от II  клас от ОУ „Христо Ботев“ в гр. Ахелой.

Преди да получат коледите си картичките, децата си размениха опознавателни писма, в които бяха разказали на своето непознато другарче за своите любими неща.


И през тази учебна година за пореден път се проведе спортен празник организиран от Община Варна- „Бързи и сръчни“ – Есен, който има за цел да популяризира активния и здравословен начин на живот сред учениците от I до  IV клас чрез спортни активности.

В състезанието взеха участие ученици от I, II, III и IV клас. Всички отбори се представиха достойно и бяха наградени с медали.Учениците от I и II клас се отличиха  с бързина и сръчност от останалите отбори в тяхната възрастова група и бяха наградени от организаторите с купи и награди.


Важно!

Всички училища в община Варна в понеделник (20 ноември 2023 г.) ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда заради възникналото бедствие. Решението на министъра на образованието и науката Галин Цоков е във връзка с обявеното от кмета на община Варна бедствено положение и решение на общинския щаб.

Подробна информация за организацията и графика на учебните часове са изпратени в ел. дневник и  създадените кл. стаи в Classroom.

 


 Ден на четенето в България

На 17 ноември 2023 г.  се състоя първият Ден на четенето – България. Учениците от I и IV клас при  ОУ" Стефан Кардаджа" също се включиха в инициативата, за да покажат на околните, че четенето създава възможности чрез четене на приказки в актовата зала. Всички получиха за подарък книгоразделител и лист, на който да нарисуват своя любим герой от приказка.

Инициативата се организира от фондациите „Четене“ и „Детски книги“ и от сдружение „Книги и четене“ с подкрепата на „Stiftung Lesen“ – Германия. Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българската библиотечно-информационна асоциация, Асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, „Bookmark“ и „Площад Славейков“.

 

 


Ден на толерантността в училище

На 16.11. 2023 г учениците от IV А клас с класен ръководител г-жа Д. Иванова,  отбелязаха ден на толерантността. Предварително изработиха две табла, едното от които беше поставено на входа на училище, а другото в класната стая. В актовата зала се проведоха няколко игри по темата: „Аз мисля“, „Балони“, „Разплитане“,  „Световни поздрави“.

Учениците достигнаха до извода, че дори и някои хора да имат различно мнение от нашето, ние трябва да го уважаваме. Има и много неща по които си приличаме. Трябва да сме задружни, да се подкрепяме и помагаме. Доброто е в  нас и около нас. Просто трябва да отворим очите си, за да го видим, ушите си, за да го чуем, с устата си да изречем и сърце, за да го почувстваме!

Игра „ Световни поздрави“

Игра "Аз мисля“

Игра „Разплитане“


Карнавал

На 13.11.2023г. учениците от ЦДО-2б,в клас проведоха есенен карнавал, на който представиха своите оригинални костюми. Децата рецитираха стихотворения и пяха песни за есента, участваха активно във викторината на тема:"Промени в природата през есента", където компетентото жури от родители оцени техните знания и всички участници получиха награди.


Спортен празник "Бързи и сръчни" ЕСЕН 2023 -  7.11.2023

Класирането се подреди по следния начин : на четвърто място ОУ "Стефан Караджа", на трето СУ "Гео Милев", на второ място ОУ "Иван Вазов" и победите са II основно училище "Н.Й.Вапцаров".


1 ноември  

Скъпи гости

По случай Деня на народните будители, децата от III б група на ДГ Ян Бибиян гр. Варна поздравиха директора - госпожа Ирена Митева и част от учителите на ОУ "Стефан Караджа".

 

 

 


СПОРТЕН ПРАЗНИК И ПРОЕКТНИ ДЕЙНОСТИ

27.10.2023


1 клас -  доброволци от Българския младежки Червен кръст, представиха пред нашите първокласници  превантивни дейности по опазване живота и здравето - модул  Първа долекарска помощ "Хелфи"

 


Учениците от VI клас научиха, че има наказания за обида и клевета

Съдия Ивелина Владова от Гражданско отделение на Варненския окръжен съд се среща с деца от ОУ „Стефан Караджа“, като така бе дадено начало, през тази учебна година, на образователната програма на съда.

Тя цели формиране на правна грамотност и култура сред учениците, повишаване степента на спазване на законите и доверието в съда.

Съдията-лектор се срещна с шестокласници от ОУ „Стефан Караджа“ в техния „Час на класа“. Съдия Владова ги запозна с функциите и структурата на съдебната система и със спецификите на всяка инстанция. Децата научиха какво представляват гражданските спорове и под каква форма могат да участват в съдебно производство и да защитят правата си. Разбраха, че за обида, набедяване или клевета можеш да бъдеш съден, като за подобно поведение има наказание. Учениците посрещнаха с любопитство въпросите на магистрата могат ли да децата да притежават собственост, както и кой носи отговорност, ако кучето ни нанесе вреда на някого.

https://www.moreto.net


„Малки Великани“

На 24.10.2023г се проведе третото издание на националната верига ученически турнири по мини-волейбол „Малки Великани“ за ученици от V и VI клас.

ОУ “ Стефан Караджа“ участва с два отбора с ученици от VIа,VIб и VIв  клас. Нашите възпитаници завоюваха почeтното III място.

 


2023-1-BG01-KA122-SCH-000116423“Inclusive Education for all”, Erasmus +  

Обучителен курс на тема  „Приобщаващо образование за всички“ по проект Еразъм +, дейност К1, Училищно образование, Обучителна организация - CreateHub Полша

https://budnavarna.com


Даная Георгиева от IV а клас за трета поредна година спечели 1 място на фестивала на изкуствата "Приказка за теб". Тя се представи  с " На пързалката" Е. Багряна

 


Стартът на новият сезон по таекуон-до ITF продължи на силния международен турнир Словения Оупън2023, който се проведе от 13 до 15 октомври в град Жалец. След два дни изпълнени с емоции и множество майсторски изпълнения ученикът Никола Атанасов от 4 а клас  , завоюва първо място на спаринг и първо място на форма  при децата.

Браво и успех в следващите състезания!


ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА

През тази учебна година за пореден път се проведе Европейски ден на спорта.Той е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците,като се залага на забавлението  и се изпробват нови начини за физическа активност и спорт,за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“.

В спортната инициатива се включиха  ученици от първи до седми клас. В програмата бяха заложени щафетни игри и волейболни мачове,използвайки активните пространства на обновената училищна площадка.

По случай Европейския ден на спорта наши гости бяха представители и доброволци към БЧК,които показаха различни упражнения и техники за укрепване на физическото здраве на учениците от 6Б клас.


 

26 септември е обявен за Европейски ден на езиците през 2001г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици.  Eзиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.

За поредна година ОУ "Стефан Караджа" отбеляза  Деня на европейските езици. Учениците от VIв клас се запознаха с държавите членки на Европейския съюз. Нарисуваха  техните флаговете и написаха наименованията на всяка страна на съответния език. След това изобретиха най-дългото знаме на общността. Децата се убедиха  в максимата, че езиците ни разделят, но и свързват по един уникален за съвремието ни начин!

Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

„Да знаеш друг език, е като да имаш втора душа“ - Карл Велики


Дни на безопасността на пътя 2023

За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода 16 – 22 септември 2023 г. Събитието е с мото „Остани жив, пази живота“ и се провежда под патронажа на Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Фокусът на инициативата е 20 септември – Ден без загинали на пътя.

Учениците от ОУ “Стефан Караджа“ активно се включиха в инициативата на Европейската мрежа на службата на Пътна полиция ROADPOL за организиране на Дни на безопасността на пътя между 16.09 и 22.09.

Днес  20.09.2023 г – Денят без загинали по пътя четвъртокласниците от училището проведоха състезание с велосипеди в двора на училището и изработиха табла.

 


Честита нова учебна година! Да е здрава, спокойна и носеща успехи!

На добър час!

 


Водосвет в училище

На 14 септември  отец Стоян извърши, изпълнен със сакрална символика ритуал - Водосвет на училището.

С извършването на този духовен акт, при който чрез освещаването на чиста вода със светлината на Божия Дух и приемането му с чисти сърца, ние стъпваме в нова реалност, ново начало, изпълваме се с вяра и надежда за бъдещето. Приемаме Божията благодат за здраве. Молим се за благоденствието на всички нас, нашите ученици, близки, на целия народ.


Уважаеми родители,

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че училището  работи с електронен дневник. В тази връзка предоставяме на Вашето внимание следните полезни връзки:

Връзка към електронен дневник

Указания за регистрация на родител

Указания за регистрация на ученик

Ръководство за програмата


Правила за безопасен интернет


 


ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ОТКРИ ОБРАЗОВАТЕЛНИТЕ СИ СРЕЩИ С ДЕЦА ПРЕЗ ТАЗИ УЧЕБНА ГОДИНА

ОУ "Стефан Караджа" във Варна празнува 88 години

Ученици от Варна дариха над 580 книги за кътовете за четене в училището си            видео

Три училища се включиха в програма за приобщаващо образование във Варна

Варненското ОУ „Стефан Караджа" на 85 години - moreto.net

Основно училище "Стефан Караджа“ във Варна чества 85 години от създаването си - https://www.varna24.bg/

Поздравление от кмета на Община Варна - Иван Портних

Честит празник на всички възпитаници и преподаватели в ОУ "Стефан Караджа", които днес празнуват, макар и дистанционно, 85 години от откриването на училището и 180 г. от рождението на неговия патрон. Радвам се, че празниците се посрещат в обновена сграда, чийто ремонт завършихме миналата година, като част от проект, финансиран от ОП "Региони в растеж".

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди