school@stefankaradja.com,

0879 973 383,

гр. Варна, ул. „Братя Бъкстон" №11

 

2021/2022


Театралния фестивал "Приказка за теб"

Даная Георгиева от 2А клас спечели първо място на театралния фестивал "Приказка за теб"


Национален конкурс „Обичам те, море“

Четирима седмокласници - Виолета Диденко, Виктория Фокша, Никола Тимнев и Сияна Обретенова участваха в Националния конкурс „Обичам те, море“. С първа награда – грамота и златен медал е отличена Виолета Диденко от 7 В клас.

  


 „Един ден сред природата на България“

Седем ученици от трите седми класа взеха участие в литературен конкурс за разказ на тема „Един ден сред природата на България“, с грамота е отличена Ивет Иванова от 7 б клас


Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ 

Второ място Габриела Петрова 7в клас раздел  Изобразителното изкуство


,, За да има море и утре "

 Kонкурс за  детска рисунка на Военноморския музей. Спечелено
трето място Александър Цеков 5б клас


 IV Национален конкурс за детска рисунка и фотография „Шарено петле“

 Темата, по която тази година работиха участниците е „Странджа – през моя поглед“.  Заслужен диплом за III място на Преслав Дяков. 


В Националното състезание "Стъпала на знанието" по български език и литература взеха участие 17 ученици от седмите класове. Четири ученици с най-висок резултат от първите два кръга се класираха за финалното състезание и се представиха достойно. С максимален брой точки - 50 и на трите кръга е Виктория Атанасова от 7 Б клас. Отлични резултати постигнаха и Максим Кондов, Божидар Илиев и Александра Христова от 7 Б клас.

Специална грамота за отличното си представяне в състезанието "Стъпала на знанието" получи Виктория Атанасова от 7 Б клас.


Pearson Competition

В деветото национално състезание по английски език „Pearson Competition” участие взеха 24 деца от ОУ „ Стефан Караджа”. Благодарение на упорит труд и неуморно старание  пет  от учениците се класираха да участват в Националния кръг. При максимален брой 90 точки, в категория PTE Young learners, Firstwords:

Деян Грудев 4б клас  – 89т.

Николета Николаева 4в клас – 88т.

Алекс Грудев -5а клас– 86,50т.

Йоана Димитрова-4а клас– 83,50т.

При максимален брой 80точки, в категория Quickmarch:

Виктория Атанасова 7б клас – 77т.

Заслужено можем да наречем тези деца наша гордост!

 


Национален конкурс "Физика, физици и околна среда"

Гордост за нашето училище!
Ученици от 6 клас се класираха на престижни места в Национален конкурс "Физика, физици и околна среда":
Второ място - Сузана Филипова от 6Б клас
Трето място - Виктория Георгиева от 6В клас


Честит 24-ти май !

 

 

 


"Таланти от брега"

Ученици от седмите класове са включени като учредители на Младежки национален литературен форум. В рубриката "Таланти от брега" на вестник "Литература и общество"брой 2 (76) , май 2022  са публикувани творбите на Виктория Фокша 7 А клас, Габриела Петрова 7 В клас, Цветан Шипков, Ивет Иванова и Божидар Илиев от 7Б клас. Разказите на седмокласниците можете да прочетете на стр. 9 и 10. 

https://sbp.bg/wp-content/uploads/2022/05/LIO-br-%E2%84%96-2-76-2022-g..pdf


Ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр. Варна с престижни награди от ученическия конкурс "Най-старото злато и Варна днес"

Тринадесет ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр. Варна участваха в обявения конкурс на Община Варна съвместно с Археологически музей гр. Варна и ОДК гр.Варна посветен по случай 50 г. от откриването на Варненския халколитен некропол. Трима ученици на ОУ "Стефан Караджа" бяха класирани на водещи позииции в конкурса на раздел изобразително изкуство, първа възрастова група.

Ето и наградените ученици:

  • Александър Цеков Цеков - V-б клас - 1 място в конкурса на раздел изобразително изкуство
  • награди поощрение за Ивет Недкова Иванова и Сияна Стоянова Обретенова - ученички в VII-б клас

 

 

     

 

 Основно училище  ,,Стефан Караджа“- Варна отпразнува своя патронен   празник

Училище с 87-годишна история!

Училище с традиции, учители с призвание, ученици с бъдеще!

На 11 май 2022 г. учениците и учителите от Основно училище ,,Стефан Караджа“ – Варна по традиция отбелязаха патронния си празник.

11 май –ден неповторим и вълнуващ, ден , изпълнен с усмивки и веселие.

Стихове, песни и танци огласяха двора  на училището и създадоха празнична атмосфера.

Директорът на училището г-жа Ирена Митева поздрави всички с празника и пожела на ученицте да преодоляват с лекота всички трудности по пътя на знанието, а на своите колеги много здраве и професионални успехи.

Всички учители и ученици със заслужена гордост и удовлетворение от постигнатото завършиха своя празник с право българско хоро.

В деня на празника ученици от училището отдадоха почит на Стефан Караджа, като поднесоха цветя пред паметника му в центъра на град Варна и запазиха минута мълчание, прекланяйки глава пред подвига му, а след това се отправиха към Народната астрономическа обсерватория и планетариум ,,Николай Коперник“, където посетиха годишната изложба на учениците от училището. Тя предизвика много емоции и възхищение у всички – и деца, и родители. В празничния ден на възпитаниците на училището бе предоставена  възможност да полетят на  виртуална разходка из Вселената.

Следовници сме днес на Караджата

и горди ний сме със това,

че с името, живота и делата

към подвига остави той следа.

Нека училището ни бъде все така в сърцата ни- за  прекрасни и споделени мигове!

Нека продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята на нашето училище!

Честит празник, мило училище!

Честит празник на всички възпитаници и учители  на училището!


Държавното първенство - Българска Федерация по Таекуон-До ITF

 Никола Христов Атанасов от II в клас  - Републикански шампион по Таекуондо - I място 

 


Празник на буквите под надслов „ Ние вече сме грамотни“

Това тържество отбеляза успешния край на изучаването на основната книга за първокласника, а именно Букварът.
Празници много, но най-големият празник в първи клас е  Празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците могат  да заявят “Мога да чета и пиша“.

Букварът е златното ключе към знанието. Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и  дългия път на познанието. 

 


Международен ден на Земята


Спортен празник

Много усмивки и чудесно настроение донесе спортният празник на  нашето училище.

В организираните забавни и интересни  спортни  игри и мачове  учениците , завладени от състезателен дух, проявиха много енергия, ентусиазъм и истински се забавляваха.

Учениците от начален етап участваха и във великденска работилница, където  с много  въображение и талант боядисваха и декорираха шарени яйца.

Нашите ученици показаха, че са талантливи, бързи и сръчни, успешни и добри във всичко, което правят.

 

 


Девето национално състезание по английски език „Pearson Competition”

Издателство Pearson Longman организира за девети път Националното състезание по английски език Pearson Competition.  То цели да запознае учениците със специфики от формата на международните изпити  Pearson Test of English, създавайки условия за  изграждане на критерии  за оценка на постигнатите резултати и развивайки нагласа и умения за полагане на изпит за получаване на сертификат. Състезанието се провежда в два кръга: вътрешноучилищен и национален.

В  ОУ „ Стефан Караджа” гр. Варна, в първи кръг от състезанието участие взеха  24 деца от 4а, 4б, 4в, 5а, 6в, 7б. Участниците показаха солидни познания в сферата на чуждоезиковата подготовка. Пет ученици се класираха  да участват на 14.05.2022г във втори кръг -  национален: Йоана Димитрова-4а, Деян Грудев 4б, Николета Николаева 4в , Алекс Грудев  5а и Виктория Атанасова 7б клас. Специални поздравления заслужават и останалите наши участници в състезанието, които се представиха отлично и бяха много близо до националната класация. Само една точка не достигна на Димитър  Василев 4а и Николай Михайлов 4б  .

Всички участници ще получат сертификат за участие.


Ученици от II А клас с огромно желание и с чувство на съпричастност към проблемите на украинския народ се включиха в дарителска кампания под наслов "Ние подаваме ръка". Всяко дарение вече е в ръцете на украинските деца и техните родители, а от тях получихме благодарствено писмо. 


Четенето променя

По случай седмицата на детската книга в ОУ “Стефан Караджа“ се проведе инициатива „Дари книга- подари познание“. Целта на инициативата бе учениците да дарят нови или запазени книжки, с които да бъдат създадени кътове за четене в училище  и превръщането им в едни от най- желаните места за учениците.

Официалното откриване на  създадените три къта с дарени 583 нови и запазени книги от нашите ученици   се състоя на 24.03.22г. На откриването  бяха връчени грамоти и награди на  най-активните участници в инициативата. Официално наградени бяха и пет наши ученици участвали в конкурса за есе „Дали мишката ще изяде книжката, или мишката ще ни води към книжката“ организиран от РУО - Варна.

Желанието на ръковотството е тази инициатива да се превърне в ежегодно събитие с което да се подновява библиотечният фонд на училището , защото няма по- добър учител от книгата.

Благодарим за участието на всички наши ученици ! Продължавайте да откривате нови светове чрез книгите !

 
     

тук


 Медалисти на ОУ “Стефан Караджа”

Учениците Ая Фадлиева Фадлиева от II А клас и Фатих-Мерт Фадлиев от 4 а клас спечелиха III място-грамота и медал в зимния кръг на международното математическо състезание "Математика без граници"-2022 година.


ПЪРВИ МАРТ- ПРАЗНИКЪТ НА МАРТЕНИЧКИТЕ И ПРОЛЕТТА

В деня на един от най-любимите празници на малки и големи Баба Марта закичи всички ученици с мартенички в ОУ “Стефан Караджа“.

Мартеничките бяха изработени   с много желание и весело настроение от учениците от групите ЦДО в училището.

В деня на  празника учениците от 4а и 4в клас окичиха с мартенички  и доставиха огромна радост  на бъдещите първокласници от ДГ “Слънчева дъга“.


Всяка година в последната сряда на месец февруари учениците от ОУ “Стефан Караджа” отбелязват международния ден за борба с училищния тормоз - “Денят на розовата фланелка”. Нашите ученици подкрепиха световната инициатива и дойдоха в училище, облечени в розово, призовавайки всички към златното правило :”Постъпвай с другите така, както искаш те да постъпват с теб!” По този начин се присъединяват към гласа на милионите други по света – за толерантност в училищните взаимоотношения, за нетърпимост към проявленията на тормоз и за съпричастност към неговите жертви.


В Националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата се включиха 16 ученици от 7 А клас на ОУ “Стефан Караджа” Варна с класен ръководител М. Тодорова. 

Точно в 12 часа ученици от училища в цялата страна едновременно изпълниха стихотворението  на Христо Ботев "Обесването на Васил Левски". Инициативата даде възможност на много ученици да отдадат почит към паметта на Васил Левски по един нетрадиционен начин и да съпреживеят мощта на Ботевото слово. 

https://149-levski.bg/ БЛАГОДАРСТВЕН АДРЕС


С  ентусиазъм четвъртокласниците  посрещнаха поставената проектна задача за търсене на информация за планетите и изработване на макет на Слънчевата система. Те сътвориха макети, табла и презентации, с които показаха нагледно разположението на осемте планети, кръжащи около Слънцето. Доказаха, че ученето чрез правене е ефективно, а знанията са трайни. Макетите на Слънчевата система учениците подредиха на изложба във фоайето на първия етаж .


За втора учебна година в училището ни се проведе литературен конкурс, посветен на Деня на народните будители. В него се включиха ученици от четвъртите, шестите и седмите класове. С есета и стихотворения учениците изразиха своята почит към будителите в миналото и днес. Много от тях споделиха, че виждат сред съвременните будители своите учители.  

След внимателна преценка на представените творби компетентно жури определи победителите.

І място

1.Радостин Пенев 7 А клас

2.Йоана Димитрова 4 А клас

ІІ място

1.Лора Панайотова 4 А клас

2.Габриела Желязкова 6 Б клас

3.Даниел Желев 7в клас

ІІІ място

 1.Силвия Янева от 7 В клас.

2.Ивайло Христов  4 В клас

3.Филип Филипов 6 Б клас

Поощрителни награди:

1.Кристиан  Костов 7 А клас

2.Стефания Златева 7 Б клас

 


Има празници в историята на българския народ, които заслужават особено признание и преклонение. Такъв е денят на народните будители. Ден, избран да покаже нашето уважение към големите българи, запазили през вековете своята гордост и памет, желание за свобода и собствен език.

В навечерието на 1 ноември, ученици от  ОУ „Стафан Караджа”  отправиха поздрав към деца, родители и учители, творци, деятели на културата и изкуството.


Отбелязване на Европейския ден на езиците в ОУ "Стефан Караджа" – Варна

European Day of Languages 2021: 20 years celebrating linguistic and cultural diversity

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. Целта на празника е да се популяризира богатото езиково  и културно разнообразие в Европа и да се  насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

Изучаването на езици е от полза както за младите, така и за възрастните – човек никога не е твърде стар, за да научи език и да се наслади на възможностите, които се отварят пред него. Дори ако знаете само няколко думи от езика на страната, която посещавате, например за почивка, ще ви е много по-лесно да създадете нови приятелства и контакти. Ученето на чужди езици ни помага да се разбираме по-добре и да преодолеем културните си различия.

По случай Европейския ден на езиците в ОУ "Стефан Караджа", ученици от IVб, Vа, Vв и VIв взеха активно участие, като изработиха своята учебна програма на английски език и написаха кой е техния любим предмет. Всички деца вложиха изключително старание и творчество. С труд, упорство и постоянство и достатъчно вложена енергия, децата биха постигнали успехите, за които те, техните родители и ние учителите се борим за реализация на техните мечти.

„Енергията и постоянството побеждават всичко“ - Бенджамин Франклин.

Благодарим Ви, че се включихте в отбелязването на  Европейския ден на езиците в нашето училище!

 

 


ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ 16 – 22 СЕПТЕМВРИ 2021 г.

От 16-22 септември за шеста поредна година на територията на цяла Европа се провежда мащабната операция в дните от Европейската седмица на мобилността, като целта на Дните за безопасност на ROADPOL (известен преди като проект EDWARD) е да се намали броят на жертвите от трафика до нула поне за един ден.
Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди. Главен координатор на проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция“.
Към момента на страницата на проекта на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. На интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp/, може да бъде намерена допълнително информация, както за настоящата кампания, така и за активността на българските участници през изминалите години.
Мотото тази година, е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Всички учениците от училището активно участваха в организираните дейности и събития – КАК ДА СЕ ПРИДВИЖИМ БЕЗОПАСНО ДО УЧИЛИЩЕ?  АЗ ПОЗНАВАМ ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ!- с цел постигане на нула загинали при пътнотранспортни произшествия.


В ЗНАК НА ПРИЗНАТЕЛНОСТ

Паметник на Левски дари на Варна арменската общност в знак на признателност към българския народ. Дарението е израз на благодарност на арменците в България за гостоприемството на българския народ.

Ученици от училището поздравиха арменците за благородния акт и се преклониха пред светлата памет на Апостола, поднасяйки венец и цветя.

http://live.varna.bg


Европейски ден на спорта в училище е паневропейска инициатива. Главната цел на това събитие е да насърчава физическата активност на международно ниво и да включва колкото се може повече ученици и младежи, училища и организации.

По случая,учители и ученици от ОУ "Стефан Караджа" гр.Варна проведоха организирани спортни прояви, както следва:

I и II клас: подвижни игри

II и III клас:игри с обръч и скачане на въже

IV клас: щафетни игри

V клас:народна топка

VI и VII клас: волейболни мачове

 https://www.bgbeactive.org/


15.09.2021г.

Молим родителите да осигурят лични предпазни средства на децата си и да се съобразят с противоепидемичните мерки на територията на училището.

Честит празник и на добър час!

Нека бъде здрава и успешна новата 2021-2022 учебна година!

Поздравителни адреси

ИВАН ПОРТНИХ КМЕТ НА ВАРНА

проф. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА    видеоприветствие

МАРИО СМЪРКОВ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ  НА ВАРНА

ДИРЕКЦИЯ "ОБРАЗОВАНИЕ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ"

РЕГИОНАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО гр.ВАРНА

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди