school@stefankaradja.com,

0879 973 383,

гр. Варна, ул. „Братя Бъкстон" №11

 

2022/2023


 

1 ЮНИ

Няма по-красиво,

по-безгрижно и щастливо

в този свят от детски смях!

Честит празник, мили деца!


СПОРТЕН ПРАЗНИК

31.05.2023

В организираните забавни и интересни игри и мачове учениците от ОУ “Стефан Караджа“ с настроение и спортен дух участваха и вложиха много старание и енергия в празника.

Игрите бяха проведени :

-IV-те и V-те класове-спортни площадки на стадион Спартак.

-VI –те и VII-те класове- физкултурен салон.

 

 


Ученици от ОУ " Стефан Караджа" се включиха в конкурса за рисунка "Черно море и неговите обитатели" , организиран по проект рамките на проект BRIDGE-BS от Институт по океанология – БАН гр. Варна. Поздравяваме участниците за високите успехи и им пожелаваме още много успехи!

По темата на конкурса - II ро място – МАЯ ШИПКОВА IV В КЛАС

За смесена техника  III то място – ГЕРГАНА ГОСПОДИНОВА IV В КЛАС

За въображение - II ро място – ЛЮБОСЛАВ ГЕОРГИЕВ IV А КЛАС и III то място – МИРОСЛАВ ЦОНЕВ IV В КЛАС

 


17 май - Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта

На 17 май тържествено, вълнуващо и напълно заслужено бе наградена г-жа Върбинка Димитрова - учител по ФВС за принос в развитието на ученическия спорт от г-н Кристиян Димитров - директор на дирекция " Спорт", Община Варна.

Гордеем се с всеотдайността и професионализмът на г-жа Димитрова и пожелаваме още високи постижения!


През месец април се проведе за поредна година пролетният кръг на състезанието "Математика без граници". Нашите ученици отново се представиха достойно.

Ученичката Симона Костадинова от 3 а клас  спечели  сребърен  медала. Гордеем се с всички участници и им пожелаваме все по-високи успехи.


ОУ "Стефан Караджа" - Варна празнува 88 години

Вече 88 години Основно училище „Стефан Караджа“-Варна  пръска  светлината  на знанието и с достойнство носи името на своя патрон. И до днес училището  съхранява живи възрожденските традиции и идеи. Училище със съвременен облик, развиващо се, предлагащо възможности за модерно образование на своите  ученици. 

Празникът на училището бе отбелязан на 11 май -  рождената дата на Стефан Караджа  с мероприятия, разкриващи многобройните таланти учениците  и поднасяне на цветя на паметника на героя. 

Ученици и учители  бяха тържествено поздравени от Директора на училището -госпожа Ирена Митева.

Постигнатото дава удовлетворение, гордост и вдъхновява учители и ученици да продължават достойния път.

Искаме да знаем, искаме да можем, искаме да успеем, за да продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята на нашето училище под мотото „Учим и творим“.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 


ПОБЕДИТЕЛИ В ДЕСЕТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

 „Pearson Competition”

Състезанието се организира за десети път от издателство PEARSON България специално за членовете на Общността „Пиърсън училища в България”.

През месец  януари 2023 г. в ОУ „Стефан Караджа”- гр. Варна се проведе вътрешноучилищен кръг на Десетото национално състезание по английски език „Pearson Competition”. Участие взеха 44 ученици от IV – VII клас. Проверката на задачите се извърши от независими оценители. Радваме се да споделим новината за отличното представяне  и имената на класираните ученици за  национален  кръг на състезанието:

1 Кристияна Керанова 4в клас

2 Магдалена Костадинова 4в клас

3 Мирослав Маргаритов 4б клас

4 Божидара Стоянова 5а клас

5 Йоана Димитрова 5а клас

6 Валентин Ламбрев 7в клас

Поздравления заслужават и останалите наши участници в състезанието, които се представиха достойно и бяха много близо до националната класация.

Националният кръг на състезанието  се проведе на 18 март 2023 г. в изпитния център на РТЕ във Варна.

Кристияна Керанова 4в клас заслужено извоюва 3-то място.

Победителите от състезанието ще бъдат наградени на официална церемония, която ще се състои на 29 април 2023 г. в гр.София.

Всички участници  получиха Сертификат за участие.

Поздравления за успешното представяне!


Празник на буквите

На вълнуващи тържества учениците от 1 клас показаха пред много  гости и родители, че вече знаят всички букви и могат да четат и пишат.

Всички деца се справиха чудесно с поставените задачи.

Като награда за положения труд получиха  дългоочакваната читанка.

а клас

 

 

б клас

 

 

в клас

 

 


На 21.03.2023 г., се проведе спортен празник " Бързи и сръчни" Пролет 2023 с участието на  отбори от училища в Община Варна. Учениците  от III клас от ОУ "Стефан Караджа" показаха воля за победа и завоюваха почетното II място. Благодаря на всички за участието и проявения спортен дух!

 

 


Пролет 

 Пеят птички пъстрокрили, 
тръпне свежият листак,
със чадър от синя свила
руса пролет шета пак.

Спира над горите гъсти,
спира сред полята тя
и разтваря с тънки пръсти
най-сънливите цветя.

Дига гугличка и трепка
в луда радост всеки цвят
и по пъстрите му клепки
топли капчици блестят.

 Асен Разцветников


    Златин Димитров, ученик от II ”в” клас се класира на второ място във възрастова група – начален етап в конкурса за написване на есе на тема: „ Хората престават да мислят, когато престават да четат“ -Дени Дидро
      За своето представяне той получи грамота и награда от РУО-Варна.
      Конкурсът традиционно се провежда всяка учебна година и има за цел да даде възможност за самостоятелна  изява на творческите възможности на учениците и личностните им качества свързани с четенето и ученето, като възможност за житейска реализация. Да съдейства за осмисляне важността и значимостта на книгите и библиотеките в дигиталния свят.


  Учениците от VIв клас на ОУ "Стефан Караджа"- гр. Варна, участваха  в Национално ученическо онлайн предизвикателство по мини -волейбол "Малките великани". Видеата от всички участващи училища се монтират заедно, за да се създаде най-дългият волейболен пас, който може да се проследи на адрес:

https://www.malkivelikani.bg/

https://www.facebook.com/malkivelikani

За доброто си представяне, учениците получиха награди от организаторите!


Ден на розовата фланелка 2023

Световен ден на розовата фланелка е събитие, което се провежда в последната сряда на февруари – през 2023 година е на 22 февруари

Розовата фланелка на този ден символизира протестът срещу насилниците в училищата и не само. Денят на розовата фланелка възниква в Канада преди 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз на техен съученик, който носил розова фланелка. На следващия ден голяма част от учениците идват с розови фланелки на училище, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.

 


В памет на Апостола

 

Ученици от над 300 училища в цялата страна и зад граница ще декламират едновременно днес стихотворението "Обесването на Васил Левски".

Националната инициатива се провежда за трета поредна година по идея на пловдивското СУ "Св. Паисий Хилендарски" и този път е посветена на 150 г. от гибелта на Апостола.


Общоградско поклонение, по повод 150 години от обесването на Васил Левски 19.02.2023

Уважаеми учители, ученици и родители

На 19.02.2023 ще се проведе общоградско поклонение, по повод 150 години от обесването на Васил Левски организирано от Община Варна. Каним всички Вас да се включат в поклонението. Представителите от ОУ " Стефан Караджа" гр. Варна ще се включат в 10.00ч.  от Трети лъч - шествие от ресторант " Хоризонт" по централната алея до паметника на Васил Левски.


В изпълнение на дейностите по Годишен план на РУО-Варна за учебната 2022/2023 г., утвърден със заповед № РД09-4686/26.09.2022 г. на министъра на образованието и науката и дейността по т. 9.2. Актуализиране на концепция за управление на взаимодействието между училищната общност и родителите – „Модерни учители и родители - и изпълнение на планираните дейности по Концепция за управление на взаимодействието между училищната общност и родителите – „Модерни учители и родители – партньорство между училище и семейство“ – актуализиране на политиките и плана за действие – приложено Ви, публикуваме видеоклип на тема „Разпознаване и реакция при насилие и нездравословни методи за отглеждане на децата“. Видеоклипът е разработен от СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Варна в рамките на плана на Концепция, за учебната 2022/2023 година. Видеоклипът по темата може да се гледа на следния линк:
https://drive.google.com/file/d/1Oy50NuaMawpfCDmyCjL9GBTb7w7koCnO/view?usp=sharing


В ОЧАКВАНЕ НА КОЛЕДА
  • Коледен базар с изненади за малки и големи с любов сътворени ! Организиран от Училищното настоятелство и Ученическия съвет при ОУ „ Стефан Караджа”- гр. Варна

19.XII.2022г. час: 10 20 до 16 00

20.XII.2022г. час: 8 00 до 16 00

място : фоайе , ет. 1

  • Добри гости Коледари ! За ученици I - IV клас

20. XII. 2022г. от 9 00 часа

място : фоайе , ет. 1

  • Коледно тържество “Живата традиция” За ученици V - VII клас

20. XII. 2022г. от 14 00 часа

място : Актова зала

покана


 

Конкурс "ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО И ПРОГРЕСЪТ"


Община - Варна, РУО - Варна и НАОП „Николай Коперник” организираха конкурс на тема „Електричеството и прогресът“, посветен на 125-годишнина от откриването на електрона.

Конкурсът стартира на 7 ноември 2022 г.  и бе посветен на 125-годишнината от откриването на електрона от Джоузеф Джон Томсън.
Цел на конкурса е да разкрие различните приложения на електрона - в електричеството, електрическите явления и електрическите устройства, да се покажат предимствата и недостатъците на постоянния и променливия електричен ток, на аналоговата и цифровата техника, както и перспективите за чист добив на енергия.
Със средствата на науката, изкуството, информационните технологии и моделизма учениците показаха своите знания, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на електричеството за благото на обществото.

Призьорите в конкурса „Електричеството и прогресът” категория " Видеоклип" 5-7 клас са нашите ученици : Виктория Георгиева 1 място , Стефан Тенев 2 място , Борис Георгиев 3 място. 

Горди сме с Вашето представяне!

 


 

Четенето е удоволствие ЦДО вторите класове


 Международен ден на толерантността

Във връзка с Деня на толерантността учениците от III A клас проведоха разговор и дискусия на тема „Аз и другите“, с подтеми „ Ние сме различни, ние си приличаме“, „ Кой може да ми бъде приятел?“, „ Проблем ли е различието?“. Учениците бяха разделени на два екипа. Единият от тях написа на лист по какво ние-хората си приличаме. Другият екип написа по какво се различаваме. Проведе се обобщаваща дискусия, че хората намират приятели по различни критерии, но важни са качествата и характера, а не външността.
Постави се  казус за „ различните деца“ и въпроси към него. Класът беше разделен на три екипа, който излъчва  говорител.
Включени бяха и игри: „ Импулс“ и „ Разплитане“.


„Заветът на нашите будители“ – конкурс по случай Денят на народните будители

„Заветът на нашите будители“ – това е мотото на конкурса, който обявявиха община Троян и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОбКБППМН). Ученичката  Сузана Филипова от 7 клас завоява 1 място в категория стихотворение. Със същото стихотворение спечели и II награда в конкурс " Народните будители и аз" на Община Хасково. Поздравления!


ПРИЯТЕЛИ С КНИГИТЕ

Интересни и вълнуващи бяха  за учениците от начален етап  първите инициативи по НП“Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 4 “Библиотеките като образователна среда“, проведени в новооткрития кът за четене в училище и съвместно с библиотеката към НЧ“ Отец Паисий 1934“-Варна.

Дейностите за реализиране на инициативите бяха изпълнени с усмивки, красота, геройства, чудеса, вълшебства  и мъдрост, лъхащи от страниците на книгите - новите  приятели на нашите малки ученици.

          


ЧЕРНОМОРСКА АКАДЕМИЯ ЗА СИГУРНОСТ

Програмата “Киберзащитници” за деца е създадена да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоз срещу деца в мрежата.

Целта е с помоща на разработени от водещи израелски специалисти съответни препоръки, както за децата, така и за техните родители, да се позволи на децата максимално безопасно да използват интернет и да се намалят случаите на тяхното нараняване в киберпространството.

Програмата в България е основана от Владимир Бронфенбренер през 2019г. и от ноември 2021г. се осъществява в партньорство с Агенция по защита на детето в киберпространството – Израел.

През месец октомври 2022 участие в обучителната програма взеха г-жа М. Георгиева и г-жа Надя Борисова.

Повече информация за програмата може да получите тук


Европейски ден на спорта

              През тази учебна година за пореден път се проведе Европейски ден на спорта.

             Европейския ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците,като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт,за да се повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник.

             По този повод учители и ученици от ОУ“Стефан Караджа“ гр.Варна проведоха организирани спортни прояви, както следва:

I-II клас-подвижни игри

III клас-игри с обръч и въже

IV-V клас-щафетни игри

VI клас-баскетбол

VII клас-волейбол


Европейски ден на езиците  2022

За поредна година на 26 септември ОУ "Стефан Караджа" отбеляза  Европейския ден на езиците. Празникът насърчава нашите ученици да изучават чужди езици и да се гордеят със своите езикови умения.

Забавлявайки се,  учениците  от IVв клас написаха своите любими думи на английски език и ги  залепиха на картата на Великобритания.  Учениците Vа и Vв клас участваха активно, като всеки подаде своята ръка за мир и в нея написа  името си и отговори на въпроса: Как се чувстваш?/ How do you feel?/ excited – развълнуван, happy – щастлив, surprised – изненадан, proud – горд, attractive – привлекателен и още много други.   Ентусиазирано учениците от VIIa клас откриваха богатството на европейските езицикато  отгатваха на какъв език е написана думата Здравей”, четоха по двойки диалог на немски език и  слушаха любима английска  песен.

Знанието е слънце, а за знаещия и можещия човек, слънцето грее по-ясно и за него няма затворени врати по пътя на широкия и необятен свят на възможностите.

Изучавайте чужди езици!


Честита нова учебна година! Да е здрава, спокойна и носеща успехи!
На добър час!

Уважаеми ученици и родители,

Тържествено откриване на учебната 2022/2023 година ще се състои на 15-ти септември 2022 г.  от 10:00 ч.  в двор на училището.

Училищният колектив на ОУ,, Стефан Караджа“ гр. Варна

подкрепя инициативата ,,Цветя от сърце“- подадена ръка, доброта, съпричастност.

Нашата подкрепа, благодарение на фондацията „Гората.бг“, ще бъде насочена конкретно към нуждаещи се семейства в село Богдан и село Кaравелово. Нека вместо букет цветя на 15 септември да дарим средства, за да помогнем на хора в беда.

Кампанията стартира от 15.09 до 16.09.2022 г.

БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДОБРОТАТА!

На 15.09 и 16.09.2022 кутията за дарения ще се намира на централния вход на училището, след което събраните средства ще бъдат преведени по сметката на фондацията в присъствието на родител - член на Обществения съвет!

Средствата могат да бъдат дарени  и тук:

С основание: ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ

Банков път: IBAN: BG74RZBB91551011840078

Титуляр: Фондация „Гората.бг“

Copyright © 2024 idwebbg.com. All Rights Reserved. | Презареди